ENT5 nov '13 16:25

Rob Houwer werkt weer aan Soldaat van Oranje

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM - Filmproducent Rob Houwer wil volgend jaar alsnog het langverwachte vervolg op de klassieker Soldaat van Oranje gaan draaien.

ANP Kippa
ANP Kippa

Dat heeft hij dinsdag bekendgemaakt.

De film gaat zich net als het origineel baseren op de memoires van Engelandvaarder Erik Hazelhoff Roelfzema. Deel 2 richt zich echter op de periode na de Tweede Wereldoorlog, en de Molukse kwestie in het bijzonder. Houwer probeerde het project tien jaar geleden van de grond te krijgen met regisseur Jean van de Velde, maar deze samenwerking liep spaak en eindigde met een rechtszaak.

"Ik ben heel blij dat we de film toen niet hebben gemaakt", vertelt Houwer. "Het scenario heeft nu langer kunnen rijpen. Ik ben heel gelukkig met het verhaal dat er nu ligt." De opnames moeten eind 2014 van start gaan en plaatsvinden in Nederland en het Pacifisch Gebied.

Regisseur

Als regisseur zou Houwer het liefste weer Paul Verhoeven hebben. "Maar die wil helaas geen vervolgfilms maken", legt de producent uit. "We hebben er in de loop der jaren wel een aantal keer over gepraat, maar zonder succes." Wie hij nu op het oog heeft, kan Houwer nog niet zeggen. "Maar het wordt een lastige taak om iemand te vinden die in de voetsporen van Paul wil en kan treden." Ook over acteurs kan en wil Houwer nog niets zeggen.

Het beoogde budget van het project is 12,5 miljoen euro. "Dat is relatief niet veel geld", legt Houwer uit. "En Soldaat van Oranje is een ijzersterke merknaam. Het succes van de musical heeft daar ook aan bijgedragen."

Soldaat van Oranje uit 1977 wordt door veel kenners beschouwd als de beste Nederlandse film ooit gemaakt. Het epos over een groep Leidse studenten die na de Duitse inval in het verzet gaan, betekende de springplank voor Verhoeven en hoofdrolspelers Rutger Hauer en Jeroen Krabbé naar Hollywood.

Gerelateerde artikelen