ENT7 jun '13 06:20

‘Mensen vragen wie The Voice ook alweer won’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM - Wie hoort er nog wel eens wat van Iris Kroes en Leona Philippo? Beide dames wonnen ooit The Voice of Holland, maar raakten na hun in allerijl uitgebrachte plaatjes een beetje in de vergetelheid.

ANP Kippa
ANP Kippa

Sharon Doorson en Johannes Rypma kwamen dan wel niet als winnaars uit de bus, maar wisten hun deelname aan de tv-talentenjacht wel om te zetten in bekendheid en succes. De twee brengen deze week allebei hun debuutalbum uit.

Sharon Doorson (26) schopte het in 2011 in het tweede seizoen van The Voice tot de halve finale. Terwijl Iris Kroes, Erwin Nyhoff, Chris Hordijk en Paul Turner op tv streden om de winst, timmerde ook zij stug door aan een muzikale carrière. Die ambitie leverde haar tot nu toe twee hits en een paar zinnen in het Koningslied op. De singles Fail in Love en High on your Love belandden zelfs in de hitlijsten in onder meer Zwitserland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Portugal. Vrijdag ligt haar debuutalbum Killer in de winkel.

De excentrieke krullenbol werkt heel bewust aan een carrière die zich niet beperkt tot Nederland. "Mijn nummers klinken internationaal en de clips moeten er goed uitzien. Eerst bleef het nog bij plaatjes op de radio, maar nu beginnen de boekingen vanuit het buitenland te lopen. Binnenkort ga ik naar Polen voor een optreden in een tv-show."

Springplank

"The Voice is mijn springplank geweest, maar daarna moet je het toch echt zelf doen. Keihard werken en een beetje geluk hebben." Ze kan niet verklaren waarom het succes van winnares Iris Kroes achterblijft bij dat van haar. "Iris heeft haar eigen weg. We zitten niet in hetzelfde genre. Ik geloof dat alles ergens goed voor is. Als ik had gewonnen, dan had ik snel een single moeten uitbrengen en onder hoge druk gestaan. Nu heb ik alles op mijn manier kunnen doen."

Johannes Rypma (21) komt volgende week vrijdag met zijn eerste album, Play me. De rocker deed vorig jaar mee aan het derde seizoen van The Voice en werd uiteindelijk tweede. Sindsdien reist hij zich helemaal suf van optreden naar optreden en met zijn covershoot voor de nieuwste L’Homo staat hij sinds dit voorjaar weer vol in de belangstelling.

Grasmaaiers

"Ik ben sinds december geloof ik maar één weekend vrij geweest. Ik ga van de ene kant van het land naar de andere en vind het allemaal prachtig." Het is hard doorwerken voor de zanger, want doordeweeks is hij gewoon nog steeds servicemonteur voor grasmaaiers. "Ik hoop ooit wel fulltime muzikant te zijn, maar zo blijf ik ook een beetje in het gewone ritme. Anders lig je doordeweeks tot 11 uur in je bed en daar word je ook maar lui van. Ik kan nu leven van mijn muziek, maar wie weet hoe dat over anderhalf jaar is."

"Als ik niet aan The Voice had meegedaan, dan was ik nooit verder gekomen dan af en toe met mijn bandje in een feesttent spelen." De nuchtere Fries is er niet rouwig om dat hij de talentenjacht niet won. "Mensen vragen mij altijd wie nou ook alweer de winnaar was. Ik ben tevreden met die tweede plek. Ik heb een platencontract en word supervaak geboekt. Het is eigenlijk perfect gelopen zo."

Gerelateerde artikelen