ENT3 jun '13 14:20

Eddy Terstall: Marc was altijd de voortrekker

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM - Regisseur Eddy Terstall heeft vrijwel alleen maar goede herinneringen aan Marc van Uchelen.

ANP Kippa
ANP Kippa

Dat vertelt Terstall maandag, in een reactie op het nieuws van de dood van de 42-jarige acteur en regisseur. "Je kon met niemand zo goed feesten als Marc", vertelt Terstall.

"Hij was altijd de voortrekker in de groep: op zulke momenten was geen uitdaging hem te veel. Je kwam met hem altijd in de gekste kroegen en op de vreemdste plaatsen." Dit soort avonden beleefden de mannen vooral in hun studententijd. "Sinds hij een gezin had, zagen we elkaar minder. Zo gaan die dingen. Marc had altijd gelijk, net als Martin Koolhoven, die er ook elke avond bij was. Zij waren een geweldig duo om mee aan de slinger te gaan."

Terstall regisseerde Van Uchelen in vijf films, waaronder Hufters & Hofdames en Rent-a-Friend. "Hij speelde enorm in een stijl waar ik erg van houd: heel onderkoeld. Hij kon elke emotie uitspelen door slechts zijn wenkbrauwen en hondenogen te gebruiken. Hij had ook een feilloze timing als het om humor ging."

Het hielp ook dat Van Uchelen een opleiding had gevolgd als regisseur. "Hij wist als geen ander waar het in een verhaal om draaide", legt Terstall uit. "Dat beperkte zich niet alleen tot zijn eigen rol." Dat de acteur/regisseur ook duistere kanten had, was in zijn vriendengroep wel bekend. "Hij was een intens mens - in alle opzichten."

Gerelateerde artikelen