ENT8 sep '13 19:21

Anna Drijver: filmindustrie gaat dood

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM - Anna Drijver maakt zich grote zorgen over de Nederlandse filmindustrie, vertelt ze zondag in het praatprogramma Jinek.

ANP Kippa
ANP Kippa

“Er gaan heel veel bedrijven failliet, omdat het in omringende landen goedkoper is om films te maken. Er zijn daar allerlei regelingen", vertelt de actrice. Momenteel wijken veel Nederlandse filmmakers uit naar het buitenland, waar soepelere belastingregels gelden voor filmmakers.

Drijver kan dat niet eigenhandig veranderen, zegt ze. “Ik zit bij de acteursbelangenvereniging. We praten ook met het filmfonds en met de producenten, en ook met de politiek. Dit moet anders. Er liggen allemaal panklare oplossingen om eigenlijk goede fiscale regelingen of andere constructies te maken.” In april werd door onder meer filmmakers, acteurs, en politici een filmtop georganiseerd, maar die leidde niet tot concrete plannen.

Volgens Drijver gaan we de gevolgen absoluut merken. “Series als A'dam - E.V.A., en Moeder ik wil bij de Revue, dat gaat minder worden. En dat is gewoon doodzonde.”

Drijver gaat ook nog even in op het bericht dat ze een verminderde passie voor acteren zou hebben en zich op andere dingen zou willen richten. Dat is niet waar, zegt ze, maar kwam doordat ze vertelde met haar boek bezig te zijn. “Spelen is wat ik het liefste doe en ik kan niet wachten om weer de planken op te gaan en te spelen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen