ENT9 dec '13 07:45

Van Huêt moet tijd vrijmaken voor romantiek

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM - Fedja van Huêt (40) gaat al heel wat jaren mee.

ANP Kippa
ANP Kippa

Maar zijn rol in de romantische komedie Soof is min of meer zijn eerste in dat genre. "Het is geen bewuste keuze. Maar ik word er eigenlijk nooit voor gevraagd. Blijkbaar heb ik niet de uitstraling waarbij mensen gelijk aan een romantic lead denken."

In de film heeft zijn personage Kasper een 'is dit alles?-momentje, iets wat Van Huêt wel bekend voorkomt. "Al had ik dat vijf jaar geleden veel meer", zegt hij in dagblad Sp!ts. "Toen dacht ik wel: een vrouw, een kind, gaat het niet erg snel nu?" Vijf jaar later kan hij er goed mee leven. "Ik ben nu volwassen: ik ben geen jochie meer, en moet ook niet meer de behoefte voelen mij zo te willen gedragen. Op dit moment knaagt er geen onvrede aan mij. Ik denk dat dat over tien jaar pas weer om de hoek komt kijken, als ik vijftig word."

Er zijn nog meer overeenkomsten tussen zijn personage Kasper en het leven van Fedja, die samen met actrice Karina Smulders een dochter heeft. "Karina en ik hebben allebei een enorm hectisch leven: acteren is vaak geen 9 to 5-job. Romantiek schiet er dan te vaak bij in. We moeten echt tijd vrijmaken in onze agenda om uit eten te gaan, of om een romantisch avondje te plannen. Maar als je dat niet doet, ligt snel het risico op de loer dat je van elkaar vervreemdt. Dat je alleen nog maar praat over wie wanneer Chavah ophaalt."

Doodeng

Wellicht is Van Huêt vaker in romantische komedies te zien, hij zegde namelijk recent zijn vaste baan bij Toneelgroep Amsterdam op. "Het was een doodenge beslissing. Je gooit een stukje zekerheid weg. Maar ik had in totaal 14 jaar bij vaste gezelschappen gezeten. Het was fantastisch, maar zo’n leven heeft wel een uiterste huidbaarheidsdatum. Het vuur was een beetje weg. En avond aan avond door het hele land op het toneel staan, gaat je uiteindelijk toch opbreken."

Van Huêt is al in de nodige televisie- en filmproducties te zien. Zo speelde hij in Daglicht, zit hij in de film over Lucia de B., had hij een rol in Penoza en is hij te zien in de serie Overspel. "Ik heb gelukkig niets te klagen. Maar er bestaat geen Fedja-factor: ik moet voor elke rol vechten. Het gebeurt nog steeds dat producenten mij niet zien zitten omdat ik niet bankable genoeg zou zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen