ENT3 jun '13 15:48

Stripverhaal over brein achter The Beatles

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM - Het leven van Brian Epstein, de man die The Beatles in de jaren 60 groot maakte, was getekend door zowel zijn succes als tragiek.

The Beatles. EPA
The Beatles. EPA

Epstein overleed op 32-jarige leeftijd aan een overdosis, nadat de Britse popgroep onder zijn management tot een wereldwijde hype was uitgegroeid. Deze week verschijnt zijn biografie in stripvorm: Epstein. Het brein achter The Beatles door illustrator en journalist Jaron Beekes.

De manager nam de Fab Four onder zijn hoede nadat hij hen in het najaar van 1961 in de Liverpoolse beatkelder The Cavern had zien spelen. Het was Epstein die hen aanraadde om in dezelfde keurige kostuums op te gaan treden, niet meer te roken en te drinken op het podium en na ieder nummer een buiging voor het publiek te maken. Zo creëerde Epstein de "beatlemania" rondom het viertal. Hij zorgde ervoor dat The Beatles een platencontract kregen en organiseerde hun eerste spraakmakende tournees door de Verenigde Staten.

Ondanks zijn immense zakelijke succes bleef Epstein eenzaam. Zijn homoseksualiteit, wat in de jaren zestig in Engeland nog verboden was, maakte van hem een outsider. In de schaduw van de popgroep die hij wereldberoemd maakte raakte Epstein verslaafd aan drank, drugs en gokken en overleed uiteindelijk in augustus 1967 aan een overdosis pillen.

Supertalent

Beekes is ervan overtuigd dat doorbraak van de Fab Four te danken was aan Epstein. Maar het supertalent van The Beatles was een voorwaarde, voegt hij daar onmiddellijk aan toe. "Geen van de andere artiesten die Epstein onder zijn hoede had werd zo succesvol als The Beatles."

Onthullingen bevat het boek van Beekes niet. Dat is ook nauwelijks mogelijk, meent de auteur die in 2011 al een biografie in stripvorm van de filosoof Spinoza publiceerde. "Over The Beatles en de mensen direct om hen heen zijn al duizenden boeken geschreven. Maar hoewel de naam Brian Epstein bij veel mensen bekend is, weten weinigen iets over zijn leven. En dat geldt ook voor Beatlesfans."

De auteur laat niet na om enkele controverses rond Epstein en The Beatles weer op te rakelen in zijn boek. Zo kaart hij een korte gezamenlijke vakantie van Epstein en John Lennon in 1963 naar Spanje aan. Er is in de loop der jaren eindeloos over gespeculeerd of de twee daar een homoseksuele affaire hebben gehad. We zullen er nooit achter komen, want beiden leven niet meer, zegt Beekes. Maar de journalist vermoedt dat het waar is, zo blijkt uit de biografie.

Gerelateerde artikelen