ENT10 aug '13 08:29

Ernst Daniël Smid wil pijn op agenda zetten

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM - Ernst Daniël Smid (60) zit bijna een jaar na het overlijden van zijn vrouw Rosemary (47) nog met veel vragen.

ANP Kippa
ANP Kippa

"Waarom moest zij in de laatste fase zo lijden? Waarom kon niemand iets doen aan haar pijn?"

De zanger wil dan ook dat er meer onderzoek komt zodat terminale patiënten een dragelijker einde krijgen. "Kort na het overlijden van Roos was ik ontredderd en woedend", vertelt Smid in De Telegraaf. "Ik wilde alles doen om pijn boven aan de agenda van de wetenschap te krijgen. Stimuleren dat er meer onderzoek naar wordt gedaan. Dat lijkt nu te gaan lukken."

Maar pijn blijft volgens Smid desondanks een ondergeschoven kindje. "Een begeleidingsverschijnsel, wat valt onder de afdeling anesthesiologie. Ik wil dat pijn gezien gaat worden als een ziekte op zích. Ik wil jonge, gekke wetenschappers aanmoedigen er eens op een andere manier naar te kijken."

Smid wil met zijn pleidooi vooral anderen helpen. "Wat voor Roos gold, geldt nu voor zo veel andere mensen. Voetbaltrainer Theo Bos kreeg drie maanden na Roos alvleesklierkanker. Hij stierf ook precies drie maanden later, afgelopen februari. Ik heb zo intens met die familie meegeleefd. Ik weet immers wat daar thuis is gebeurd. En er zijn nu op dit moment zo veel mensen die het meemaken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen