ENT8 aug '13 06:21

Arthur Japin wil Nederlandse boycot Spelen

Auteur: ANP Nieuws

UTRECHT - Schrijver Arthur Japin schaart zich volmondig achter de oproep van acteur Stephen Fry en roept Nederland en het IOC ook op tot een boycot van de Olympische Winterspelen 2014.Fry schreef woensdag een emotionele open brief aan de Britse premier Cameron en het IOC waarin hij een vergelijking trok met Hitler-Duitsland, waar in 1936 ook Olympische Spelen plaatsvonden terwijl de joden al stelselmatig werden uitgesloten van het openbare leven.Sinds de Russische president Poetin onlangs een nieuwe antihomowet aannam, kunnen homoseksuelen in Rusland om niets worden opgepakt, vastgezet en zelfs gemarteld.

ANP
ANP

Fry schreef woensdag een emotionele open brief aan de Britse premier Cameron en het IOC waarin hij een vergelijking trok met Hitler-Duitsland, waar in 1936 ook Olympische Spelen plaatsvonden terwijl de joden al stelselmatig werden uitgesloten van het openbare leven.

Sinds de Russische president Poetin onlangs een nieuwe antihomowet aannam, kunnen homoseksuelen in Rusland om niets worden opgepakt, vastgezet en zelfs gemarteld. “Hou de Spelen in Utah, hou ze in Lillehammer, waar ook maar ter wereld. Maar het kan niet zo zijn dat Poetin de goedkeuring krijgt van de beschaafde wereld. Laten we die fout niet weer maken.”

Onweerlegbaar

Arthur Japin kan het niet beter verwoorden, stelt hij. “Deze brief van Fry is onweerlegbaar”, vindt de schrijver. “Met deze brief van Fry is er voor het IOC en voor alle fatsoenlijke democratische regeringen in deze wereld geen weg meer terug.” De schrijver is niet van plan zelf een soortgelijke brief aan het Nederlandse IOC en premier Rutte te sturen. “Ik zou het nooit beter kunnen verwoorden dan Fry: goed verwoord, met uitstekende argumenten, zonder te veel emotie. Deze brief zou gewoon in een paar Nederlandse kranten moeten worden afgedrukt.”

Japin voelt zich geen eenling met deze oproep. “De reacties op Twitter op de brief spreken boekdelen.” Het argument van sommigen dat door een boycot de dialoog met Rusland niet gaande zou kunnen worden gehouden, deelt de schrijver niet. “De toestand van homo's in dat land kan op dit moment bijna niet hopelozer worden. Moeten we dan maar niets roepen en het laten gebeuren zonder iets te zeggen? Met zwijgen wordt volgens mij helemaal niets opgelost.”

Fry en Japin hebben elkaar in het verleden een paar keer ontmoet toen de Brit overwoog een film- of theaterbewerking van de roman Een schitterend gebrek te maken. Dit ging uiteindelijk overigens niet door.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen