ENT7 aug '13 14:17

Stephen Fry roept op tot boycot Spelen

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN - De Britse acteur Stephen Fry heeft woensdag een open brief op zijn website geplaatst.

EPA
EPA

Hij roept hierin de Britse premier Cameron en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op tot een boycot van de Olympische Winterspelen die in 2014 in Rusland plaatsvinden.

Fry maakt zonder omhaal een vergelijking met de Olympische Spelen die in 1936 in Berlijn plaatsvonden. "Dat de Spelen toen doorgang vonden onder een tiran die twee jaar eerder wetten liet uitvaardigen die systematisch een minderheid in de ban deden, was een grote smet op de Olympische gedachte", schrijft hij. Eenzelfde situatie doet zich volgens de Britse komiek nu in Rusland voor, waar president Poetin onlangs een aantal antihomowetten aannam. Homoseksuelen in Rusland kunnen nu worden beboet en gevangen worden gezet als zij hun geaardheid 'promoten'.

"Ik ben een homo en ik ben een Jood", schrijft Fry. "Mijn moeder heeft een groot deel van haar familie verloren door het antisemitisme van Hitler. Elke keer dat er in Rusland een homoseksuele tiener zich gedwongen voelt zelfmoord te plegen, een lesbische vrouw wordt verkracht om haar geaardheid te 'corrigeren' of homoseksuelen dood worden geslagen terwijl de Russische politie toekijkt, huil ik. Omdat de geschiedenis zichzelf herhaalt."

Fry stelt dat de Olympische Spelen in Londen in 2012 "een van de mooiste momenten van zijn leven was. Die herinnering, en die glorie voor Groot-Brittannië, zou verloren gaan als we deze Winterspelen door laten gaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen