ENT8 sep '13 08:28Aangepast op 8 sep '13 09:15

Aantjes komt niet naar première eigen serie

Auteur: ANP Nieuws

UTRECHT - Oud-politicus Willem Aantjes komt niet naar de première van de serie De Val van Aantjes die over zijn politieke carrière is gemaakt.

Willem Aantjes (archieffoto, maart 2004). ANP
Willem Aantjes (archieffoto, maart 2004). ANP

De 90-jarige CDA-coryfee voelt geen behoefte om ter gelegenheid van de eerste vertoning op het Nederlands Film Festival weer in de spotlights te treden.

“Ik ben wel nieuwsgierig”, beaamt hij. “Ze mogen me zeker een dvd'tje sturen. Maar op zo'n bijeenkomst moet ik weer een mening hebben en gaat iedereen mij weer vragen wat ik ervan vind en of het klopt. Die verantwoordelijkheid draag ik niet en wil ik ook niet dragen.” Aantjes heeft ook heel bewust het aanbod van producent Waterland en de EO afgeslagen om mee te denken over de serie. “Het was een heel fijn gesprek, maar ik weet hoe dat werkt met dramaseries. Het is nooit exact wat er gebeurd is. Ik voelde geen behoefte me ergens mee te gaan bemoeien.”

De tweedelige serie van regisseur Anne van der Linden vertelt over de opkomst en ondergang van de omstreden CDA-politicus. Hij was tussen 1971 en 1978 fractievoorzitter van de ARP en daarna het CDA. Maar in 1978 moest Aantjes aftreden nadat Loe de Jong van het NIOD stelde dat hij in de Tweede Wereldoorlog lid was geweest van de Waffen-SS. Hoewel een objectieve kamercommissie later constateerde dat deze bewering niet klopte, was Aantjes politiek onherstelbaar beschadigd.

Geen verandering

In de EO-serie speelt acteur Ronald Top de rol van Aantjes. Andere belangrijke rollen zijn voor Mark Ram (als Ruud Lubbers), Yannick de Waal (als zoon van Aantjes), Judith van der Werff en Malou Gorter. “Misschien valt het mee, misschien valt het tegen”, relativeert Aantjes. “Maar ik geloof niet dat zo'n serie het beeld dat mensen van mij hebben gaat veranderen. Ik ben een oude man van 90, ik heb heel veel meegemaakt. Dus wat de reacties ook zullen zijn: ik geloof niet dat ik er een nacht minder om zal slapen.”

De Nacht van Aantjes gaat op 28 september in première op het NFF. De serie is in december op televisie te zien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen