ENT3 aug '13 08:54

Jongeren laten van zich horen bij Gay Pride

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM - Het is inmiddels zes jaar geleden dat de omstreden jongerenboot voor het eerst mee deed aan de Gay Pride.

ANP
ANP

Sindsdien heeft de emancipatie onder tieners een flinke slag gemaakt. Jongerenafdeling Expreszo vaart ook dit jaar prominent mee op de boot van homo-organisatie COC Nederland.

Een van de opvarenden is de 18-jarige Wouter van Dijke uit Leiden. “Het blijft vooral belangrijk om te laten zien hoe divers de homowereld is”, vindt hij. “Er zijn homo's met roze boa's en leren pakjes. Maar daar wordt soms door de media wel erg het accent op gelegd. De meeste homoseksuele tieners zijn heel normale jongens zoals ik."

De eerstejaars student biologie is er trots op dat het beeld tijdens de botenparade, toch het hoogtepunt van de Gay Pride, steeds gemelleerder wordt. “Er varen Afrikanen mee die in hun eigen land strijden voor emancipatie, er is een boot voor Marokkaanse Nederlanders, de KNVB vaart mee met Louis van Gaal aan boord. Het zijn kleine stapjes, maar ze worden wel elk jaar weer gemaakt.”

Kast

Hoewel jonge homo's en lesbiennes steeds mondiger zijn geworden, durft een derde nog steeds niet uit de kast te komen. Bij Wouter zelf ging het vrij gemakkelijk: zijn ouders en klasgenoten op het gymnasium in Haarlem reageerden heel normaal. “Maar ik ken ook andere verhalen, van voorlichters van het COC die op middelbare scholen werden bedreigd en onder begeleiding van politie het gebouw moesten verlaten.”

Zelf durft hij ook nog steeds niet met zijn vriendje hand in hand over straat te lopen. “We hebben het wel gedaan, maar dan krijg je toch nog veel scheve blikken. Het voelt niet goed. En er staan nog zo vaak berichten in de krant van homo's die om dat soort dingen in elkaar worden geslagen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen