ENT20 nov '13 17:41

Hoofdrolspeelster STUK!: leren van routiniers

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM - Ze is net twintig jaar, studeerde vorig jaar af aan de filmacteuropleiding van het Mediacollege Amsterdam en heeft nu de hoofdrol te pakken in de nieuwste film van Steven de Jong.

Pleuni Touw (L) en Jackie van Parijs. ANP Kippa
Pleuni Touw (L) en Jackie van Parijs. ANP Kippa

Dat betekent dat ze mag spelen met ervaren acteurs. “Zo gaaf, ik kan nog veel van ze opsteken”, aldus Jackie van Parijs.

De eerste ontmoeting tussen de hoofdrolspeelster en haar meest ervaren tegenspeelster, Pleuni Touw, heeft net plaatsgevonden als BuzzE Jackie spreekt. Ze repeteren woensdag voor het eerst samen. Pleuni is de oma van Jackie’s personage. “Ik ben best zenuwachtig”, zegt de kersverse twintiger. “Zij is zo’n ervaren actrice en ik mag van haar leren.”

Het is een van de redenen dat de 75-jarige Pleuni, die al meer dan vijftig jaar in het vak zit, ja zei tegen de film. “Allereerst moet het script goed zijn, anders doe ik het niet. Maar ik vind het vooral ook heel leuk dat ik mag meemaken hoe al die jonge talenten hun eerste stappen in de filmwereld zetten.” Jackie is niet de enige die net komt kijken; maar liefst elf rollen in de film worden ingevuld door jongens en meisjes die hebben gestudeerd of nog studeren aan de opleiding Filmacteur.

Aparte discipline

Regisseur Steven de Jong vond Jackie via een castingbureau, maar toen hij over het Mediacollege hoorde, wilde hij daar ook eens een kijkje nemen. “Ik kende Hugo Metsers natuurlijk wel als acteur, maar wist eerlijk gezegd niet dat hij de opleiding Filmacteur was begonnen.”

De twee besloten samen te werken. “Ik had tenslotte veel jong talent nodig”, zegt Steven. “En dat vind je daar. Ik kwam er elke keer vrolijk vandaan. Al dat jeugdig elan en die energie, hartstikke tof. Filmacteren is een aparte discipline, anders dan bijvoorbeeld op het toneel staan. Deze mensen zijn jong, maar weten al wat het verschil is. Dat heb ik ervaren als een feest.”

Heftige rol

Al maanden werkt hij aan zijn nieuwste project, samen met zijn cast die naast jong talent bestaat uit onder anderen routiniers Cas Jansen, Sanneke Bos, Tatum Dagelet, Hugo Metsers III zelf en Yolanthe Sneijder-Cabau. “Volgens mij krijg je altijd het beste resultaat als je routine mixt met jong talent”, zegt Steven. “Routiniers vinden het leuk om kennis over te dragen aan jonge, leergierige mensen. Ik ook.”

STUK!, naar de gelijknamige bestseller van Judith Visser, draait om een tienermeisje dat compleet ontspoort. De regisseur heeft extra veel tijd uitgetrokken om te repeteren. Prettig, vindt hoofdrolspeelster Jackie, die eerder in de bioscoopfilm Bro’s Before Ho’s te zien was en in de tv-serie SpangaS. “Het is een heel heftige rol, dus het is fijn om alles uitgebreid te kunnen bespreken. Ik heb ook ineens een dragende rol, dat is toch heel spannend.”

Pleuni Touw heeft er alle vertrouwen in dat haar filmkleindochter het goed gaat doen. “Ze lijkt me verdomd goed gecast.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen