ENT29 sep '13 07:24

Eindelijk staat Anouk Maas in de spotlights

Auteur: ANP Nieuws

TILBURG - Actrice Anouk Maas speelt de hoofdrol in de musical Flashdance, die zondag in premiere gaat in Tilburg.

ANP Kippa
ANP Kippa

Vijf vragen aan de actrice die in Nederland doorbrak met Shrek en The Sound of Music.

Wat is er zo leuk aan spelen in Flashdance?

“Het is eigenlijk mijn eerste échte hoofdrol. Ik loop elke avond een marathon: sta eigenlijk ieder moment van de voorstelling op het podium in de spotlights en moet zingen, dansen en acteren zoals ik dat eigenlijk nog nooit gecombineerd heb gedaan. De rol van Alex wordt in het vak gezien als een van de zwaarste hoofdrollen in de musicalgeschiedenis.”

Je deelt een groot deel van de voorstelling het podium met Carry Tefsen. Hoe is het om met zo'n icoon te spelen?

“Dat is echt geweldig, ik leer zoveel van haar. Bijvoorbeeld hoe zij met tekst omgaat, en hoe ontzettend knap haar komische timing op het podium is. Zij is iemand die heel naturel speelt. Bovendien vormt zij voor mij een rustpuntje in de show, zowel op het podium als tijdens repetities. Het is heel fijn als je zo'n mentorfiguur hebt waar je altijd op kan terugvallen.”

Je bent volgens mij te jong om de film Flashdance gezien te hebben, toch?

“Ik was nog niet geboren toen de film uitkwam zelfs. Dus het is voor mij niet het jeugdsentiment wat het voor de kinderen uit de jaren tachtig wel is. Ik heb de film wel later gezien. Maar de iconische status die het voor veel mensen heeft, heeft het voor mij niet.”

Is er veel veranderd? De film oog inmiddels best gedateerd.

“Aan het verhaal van het meisje dat wil dansen, is niet veel veranderd. Dat is heel tijdloos: kijk maar naar alle talentenjachten als SYTYCD op televisie. Maar er zijn wel grote verschillen tussen de film en de musical. De rol van Hannah, gespeeld door Carry Tefsen, is aanzienlijk groter. En er zitten veel nieuwe liedjes in die niet in de film zaten. In het theater kost het soms meer tijd om iets te verbeelden dan in film: dat kan je muziek heel goed gebruiken om bepaalde ontwikkelingen te vertellen.”

Het meest iconische moment uit de film is de scene met de douche. Zit die er op het podium ook nog in?

“Ja hoor: we zullen de fans van de film niet teleurstellen! Elke avond krijg ik daadwerkelijk 15 liter water over mij heen. En ook de training zit er in, met dat handdoekje en het dribbelen. En natuurlijk de solo tijdens de dansauditie. Maar ook mensen die al die beelden niet kennen, worden niet teleurgesteld. Iedereen kent wel dat gevoel dat je je dromen wilt volgen, maar niet precies weet hoe. Het hart van Flashdance zit op de juiste plek, en dat is het allerbelangrijkste.”

Flashdance gaat zondag in première en is de komende maanden door heel Nederland te zien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen