ENT27 okt '13 22:58

Rick de Leeuw: 'Lou Reed had enorme invloed'

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG - Zanger Rick de Leeuw houdt met Vlaamse muzikant Jan Hautekiet regelmatig 'Lou Reed-avonden', waarbij ze Nederlandse versies van nummers van de zondag overleden zanger spelen.

EPA
EPA

De 52-jarige schrijver/muzikant is al van jongs af aan geïnspireerd door de Amerikaan, die op 71-jarige leeftijd overleed.

De roemruchte muzikant was volgens De Leeuw 'medogenloos' met zijn muziek. "Lou Reed had met zijn teksten een bittere, harde kijk op de wereld. Hij zag alles erg donker. Reed droeg een masker van ongenaakbaarheid. Het leek altijd alsof hij de wereld van bovenaf beschouwde. Als je zijn platen opzette voelde je je voor eventjes een gelijke. Ik was er als 16-jarige jongen in ieder geval erg gevoelig voor", vertelt hij aan BuzzE.

Eén van Lou Reed-nummers die De Leeuw vertaalde is Karolien Zegt, dat een vertaling is van 'Caroline Says'. Hij kreeg daarvoor toestemming van Reed zelf. "Een grote eer dat Lou Reed ten minste vijf minuten van zijn leven heeft besteed aan het luisteren van ons nummer. En hij vond het nog goed ook."

Zo'n twee jaar geleden zag De Leeuw Reed optreden. "Het was een fijn optreden waarin duidelijk was te zien dat Reed het erg naar zijn zin had. Hij had plezier, en dat zag je lange tijd toch zelden bij hem. Reed was een icoon. Zijn overlijden bevestigt de eindigheid, een held wordt ten grave gedragen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen