ENT3 dec '13 14:18Aangepast op 3 dec '13 14:47

'Dylan moet Franse Kroaten excuses aanbieden'

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS - De Kroatische gemeenschap in Frankrijk zal een aanklacht tegen Bob Dylan intrekken, als de Amerikaanse zanger openlijk afstand neemt van uitspraken die hij in een interview met de Franse editie van het blad Rolling Stone deed.

EPA
EPA

Dat heeft de advocaat van de Kroaten dinsdag gezegd.

Dylan (72) zei in het vraaggesprek dat "zwarten het kunnen voelen als je een slavendrijver of een lid van de Ku Klux Klan in je bloed hebt. Net zoals Joden nazibloed kunnen herkennen en Serviërs Kroatisch bloed herkennen''. Zowel de Tweede Wereldoorlog, waarin de fascistische Ustasabeweging in Kroatië vele Serviërs vermoordde, als de Joegoslavische burgeroorlog (1992-1995) ligt bij Kroaten gevoelig.

De Franse justitie verhoorde Dylan vorige maand en besloot hem ter vervolgen voor "beledigingen'' en "oproepen tot rassenhaat''. De advocaat zei dat de Kroaten heel verrast waren door de woorden van de zanger van songs als Blowin' in the wind en The times they are a-changin'. Hij is volgens de advocaat in het Balkanland "zeer geliefd en gerespecteerd''. Dylan trad er in juni 2010 nog op.

Gerelateerde artikelen