ENT5 nov '13 07:32

Menno Meyjes houdt nauw contact met Spielberg

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM - Na meer dan een dozijn films in Hollywood maakt de Nederlandse scenarist-regisseur Menno Meyjes dit najaar voor het eerst een productie in zijn eigen taal.

Castleden (VLNR) Daan Schuurmans, Thekla Reuten, Kim van Kooren en Jacob Derwig samen met regisseur Menno Meyjes (3e L) en auteur Herman Koch (R) op de rode loper voorafgaand aan de première van de Nederlandse thriller Het Diner. ANP Kippa
Castleden (VLNR) Daan Schuurmans, Thekla Reuten, Kim van Kooren en Jacob Derwig samen met regisseur Menno Meyjes (3e L) en auteur Herman Koch (R) op de rode loper voorafgaand aan de première van de Nederlandse thriller Het Diner. ANP Kippa

En niet zomaar eentje, maar de langverwachte verfilming van de bestseller Het Diner van schrijver Herman Koch. Maandagavond ging de film in première. Zes vragen aan Meyjes.

Je werkt al 30 jaar in Hollywood. Waarom heb je er toch voor gekozen de film in het Nederlands te maken?

''In eerste instantie wilde ik een Engels script schrijven. Maar het werkte gewoon beter om het boek in het Nederland te bewerken. Het verhaal en de situatie zijn erg Nederlands. Deze taal geeft het verhaal een bepaalde authenticiteit. Herman Koch was er trouwens het meest huiverig voor. Hij dacht niet dat er in Nederland acteurs zouden zijn die bij deze rollen pasten.''

Het Diner is een enorm gelaagd boek. Wat is de kern van het verhaal in jouw film geworden?

''In de kern is het een thriller over het familieleven. Dat is een geniale vondst geweest van Herman. Want voor mensen die geen bankrovers, sluipmoordenaars of drugsdealers zijn, gebeuren de spannendste dingen toch in het kader van de familie. Het thema dat je je kinderen wilt beschermen is enorm universeel. Bovendien wilde ik boven alles de ironie uit het boek behouden. Ik wilde niet dat de acteurs bewust olijk zouden gaan spelen. Ik wilde de personages en de situatie serieus nemen zoals zij zichzelf heel serieus nemen en belangrijk vinden. Dan komt de ironie uiteindelijk het beste uit de verf.''

De film valt of staat met Paul, het personage dat het verhaal vertelt. Wanneer wist je dat Jacob Derwig je gedroomde Paul was?

''Ik kende hem niet: ik kende eigenlijk helemaal geen Nederlandse acteurs, want ik heb de filmwereld hier al jaren niet meer gevolgd. Maar zodra ik hem ontmoette, wist ik dat ik hem gevonden had. Hij is een geniaal acteur. En bij zijn auditie speelde hij een bepaalde begaafde concentratie die heel goed bij het personage past.”

Wat wordt je volgende filmproject?

''Daar kan ik nog niet teveel over uitweiden. Niets is zo wankel als een film die nog niet is gedraaid. Ik heb jarenlang gewerkt aan een biopic over oorlogsfotograaf Capa. We hadden zelfs al een hoofdrolspeler, Adrien Brody. En toch ging het op het laatste moment allemaal niet door. Daar sta je dan voor jan lul met je mooie plannen en voorspellingen.”

Maar richt je je nu op Nederland of ga je terug naar Hollywood?

''Dat weet ik nog niet. Ik ken LA goed, en ik ken nu tot mijn grote genoegen ook Nederland weer wat beter. Ik sluit zeker niet uit dat ik hierna nog een film in mijn moerstaal ga maken. Het is me prima bevallen. Maar het is er sinds de crisis nergens gemakkelijker op geworden om filmprojecten van de grond te krijgen.”

Je ging begin jaren 80 op de bonnefooi naar Hollywood om daar carrière te maken en binnen twee jaar werkte je met Spielberg samen. Zou het je nu weer lukken om te slagen zoals toen?

''Nee, dat denk ik niet. De studio´s zijn heel huiverig om risico´s te nemen. Ze greenlighten dan liever een nieuwe comicverfilming of een Hangover 4. Wat dat betreft liggen er veel meer mogelijkheden bij een independent als HBO, die nog wel open staat voor spannende projecten. Of ik nog eens met Spielberg ga samenwerken? We hebben nog steeds erg goed contact en praten regelmatig. Dus ik sluit helemaal niets uit.”

Gerelateerde artikelen