ENT4 okt '13 18:52

Buitenlands succes voor Nederlandse fotostrip

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM - De Nederlandse fotostripmaker Ype Driessen heeft zijn eerste succes in het buitenland geboekt.

ANP Communique
ANP Communique

Twee van zijn Nederlandse albums zijn vertaald in het Frans en verschijnen deze maand in Frankrijk, België en Canada.

Ype Driessen (1979) is de enige fulltime fotostripmaker van Nederland - en misschien zelfs wel ter wereld. Al bijna tien jaar publiceert hij vier maal per week zijn autobiografische fotostrip op internet. Deze worden trouw gevolgd door vele duizenden fans. De strips verschijnen ook regelmatig in allerlei kranten en bladen, zoals NRC.Next en Gay & Night. Ook maakt Driessen de studentenstrip 3hoog, die in een groot aantal universiteitsbladen te lezen is. Van beide series verschenen inmiddels meerdere boeken.

Twee van zijn autobiografische boeken zijn nu in het Frans vertaald. Het gaat om verhalen die hij nog samen met zijn ex maakte, onder de noemer Ype + Willem. Sinds zij in 2011 uit elkaar gingen, is Driessen solo verder gegaan. In het Frans verschijnen de boeken onder de titel Yves et Guillaume. In Frankrijk wordt overigens veel meer de nadruk gelegd op de geaardheid van de hoofdpersoon. "In Nederland zijn twee jongens die samenwonen de gewoonste zaak van de wereld", stelt Driessen. "Over de grens vinden mensen dat echt nog veel exotischer. Ik voel me opeens een pionier."

De maker hoopt binnenkort zijn boeken ook in het Engels uit te gaan geven. Daarom lanceerde hij deze week een Engelstalige versie van zijn site Fotostrips. In Nederland verschijnt half oktober een nieuw deel in de reeks, getiteld XXX.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen