ENT1 okt '13 06:49

Van Bohemen kampte met postnatale depressie

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM - Marit van Bohemen had na de geboorte van haar dochter Jacky (nu 5) een postnatale depressie.

ANP Kippa
ANP Kippa

"Dat had ik totaal niet zien aankomen. Ik verlangde al zo veel jaren naar een kind, wilde zo graag moeder zijn. Toen het eindelijk zover was, ging het mis."

"Het was geen vrolijke tijd zoals gebruikelijk is na de zwangerschap", onthult Van Bohemen in De Telegraaf. "De eerste dagen kon ik helemaal niks en hebben anderen voor de baby gezorgd. Toen het lichamelijk wat beter met mij ging, werd ik overspoeld door emoties. De verantwoordelijkheid werd me te veel, ik kon het gewoon niet aan. Het lag niet aan de baby, ik vond mezelf niet goed genoeg om haar moeder te zijn."

Ondanks deze heftige ervaring wilde Van Bohemen alsoluut nog eens zwanger worden. "Ik wilde mezelf graag de kans geven een bevalling en de periode daarna vrolijk te beleven." Ze kreeg echter twee keer een miskraam. "Nog twee keer werd ik zwanger, maar beide keren ging het mis. Dat was heel naar."

Van Bohemen sluit niet uit dat ze ooit nog zwanger wordt, maar acht de kans gezien haar leeftijd (42) niet erg groot. "Een kindje krijgen is het mooiste wat mij is overkomen. Ik had het absoluut niet willen missen. Maar qua leeftijd is het niet erg waarschijnlijk dat het nog een keer zal gebeuren. Op mijn leeftijd is de kans op een miskraam ongeveer 33 procent. Dat is een behoorlijk hoog percentage. Dan moet ik bereid zijn om dat eventuele verlies opnieuw te nemen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen