ENT4 okt '13 05:41

Utrecht maakt zich op voor Kalveren-feest

Auteur: ANP Nieuws

UTRECHT - Utrecht maakt zich op voor de grote finale van het Nederlands Film Festival.

ANP Kippa
ANP Kippa

Tijdens het Gala van de Nederlandse Film worden vrijdagavond in de Stadsschouwburg in Utrecht de Gouden Kalveren uitgereikt. Een deel van het evenement wordt live op televisie uitgezonden.

De grote vraag is of de thriller Wolf van regisseur Jim Taihuttu de meeste van zijn nominaties gaat verzilveren. De film, over een Marokkaanse jongen die dankzij zijn kickbokstalent hoopt zijn achterstandswijk te ontvluchten, ontving acht nominaties in vrijwel alle belangrijke categorieën. Wolf maakt onder meer kans op de beeldjes voor beste film, beste regie en beste hoofdrolspeler.

In die laatste categorie neemt Marwan Kenzari het op tegen acteurs Ton Kas, die in Matterhorn een eenzame man speelt die ontdooit door de komst van een vreemdeling, en Stefan de Walle, die in De Marathon een monteur speelt die de marathon moet lopen om zijn garage te redden.

Favoriet

In de categorie beste film zijn behalve Wolf ook Borgman (in totaal vijf nominaties) en de boekverfilming Boven is het stil (vijf nominaties) genomineerd. De zwarte komedie Borgman van regisseur Alex van Warmerdam lijkt in elk geval de grote favoriet in de categorie beste actrice. Hoofdrolspeelster Hadewych Minis (die een rijke huisvrouw speelt die in de ban van een vreemdeling raakt) neemt het hier op tegen Vivian Dierickx voor De ontmaagding van Eva van End en Yootha Wong-Loi-Sing voor Hoe duur was de suiker. Dit is direct de enige nominatie die de openingsfilm van het NFF in de wacht heeft gesleept.

Opvallend is dat veel genomineerden niet aanwezig zijn bij de ceremonie vanwege verplichtingen in het buitenland. Zo kunnen acteurs als Georgina Verbaan en Jacob Derwig (allebei genomineerd voor beste bijrol) en regisseur Alex van Warmerdam niet zelf hun beeldje in ontvangst nemen als ze zouden winnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen