ENT2 dec '13 22:37

Dan Karaty: acteerdebuut smaakt naar meer

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM - Dan Karaty maakt zijn acteerdebuut in de film Soof.

Archiefbeeld. ANP Kippa
Archiefbeeld. ANP Kippa

De romantische komedie ging maandagavond feestelijk in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam. "Ik had niet verwacht dat mijn carrière ooit nog eens deze wending zou krijgen. Het is een welkome wending", zegt de Amerikaanse choreograaf.

Karaty speelt in Soof de rol van Jim, een populaire televisiechoregraaf die zich laat omringen door mooie vrouwen en aan aandacht geen gebrek heeft. Jim wordt tegen zijn eigen bedoeling in verliefd op Soof. "Jim is een overdreven versie van mezelf’’, vertelt Karaty over zijn personage. "In een van de scènes probeert hij Soof te versieren door een liedje te playbacken. Jim heeft daarbij dit coole zelfvertrouwen. Hij kan de kamer inlopen en belandt in het middelpunt van de belangstelling. Zelf ben ik meer verlegen."

Karaty voelde zich desondanks comfortabel in de rol van Jim. Dat is volgens de debuterende acteur te danken aan regisseur Antoinette Beumer en zijn tegenspeelster Lies Visschedijk (Soof). "Uiteraard was ik zenuwachtig voor mijn eerste acteerklus. Ze stelden me echter vanaf het begin op mijn gemak. Ze wezen me de weg en zeiden dat ik hun moest vertrouwen. Dat is zeker goed gekomen. We hebben ook veel lol gehad. Ik keek er elke dag weer naar uit om naar de set te gaan en had er plezier in."

Witte doek

Het jurylid van Holland’s Got Talent en So You Think You Can Dance sluit dan ook niet uit dat hij vaker op het witte doek zal verschijnen. "Meerdere mensen in zowel Amerika als Nederland hebben me al gevraagd een paar scripts te lezen. Als de kans zich weer voordoet, de rol bij me past en ik het aankan, dan wil ik er zeker over nadenken om het opnieuw te doen."

Het motto van de film, het leven kan wel wat peper gebruiken, lijkt allesbehalve van toepassing op de Amerikaan. "Mijn leven is gepeperd genoeg", zegt Dan, die alle zeilen moest bijzetten om tijd vrij te maken. "Het was erg druk om de film te kunnen combineren met de RTL-shows en dan zijn er ook nog de shows in het buitenland waar ik aan meewerk. Het was jongleren met werkschema’s, maar iedereen stelde zich erg coöperatief op."

Zoon

Dan Karaty werd onlangs vader van een tweede kindje, een zoon. "Iedereen die me kent weet dat familie voor mij het allerbelangrijkste is", zegt Dan. Hij geeft toe dat het met twee kinderen in huis alleen nog maar drukker wordt om werk en carrière te kunnen combineren, wat ook een belangrijk thema in de film is. "Er moet altijd een balans zijn tussen werk en familie. Ik prijs me gelukkig dat mijn vrouw me erg steunt en me helpt in mijn carrière. Als zich nieuwe kansen voordoen en op mijn pad komen, dan bespreken we dat altijd samen. Wat betekent dit voor ons gezin? We maken altijd samen de beslissing. Ik heb erg veel geluk dat ze zich soepel opstelt en me volop steunt. Mijn gezin reist ook in 9 van de 10 gevallen met me mee. Het is altijd prettig ze om me heen te hebben na een dag werken."

Dan Karaty is erg trots op de film, waarvoor hij en passant ook de choreografie mocht doen. "Het is een achtbaan van emoties. Veel om te lachen en veel om te huilen. En het is een verhaal over waarin iedereen zich wel herkent."

Gerelateerde artikelen