ENT27 okt '13 16:47

Arjen Lubach wint Crimezone Debuutprijs

Auteur: ANP Nieuws

ZOETERMEER - Schrijver en cabaretier Arjen Lubach heeft zondagmiddag op het Nederlands Thrillerfestival de Crimezone Debuutprijs 2013 gekregen.

ANP KIPPA
ANP KIPPA

Hij kreeg het beeldje voor zijn roman IV, over een wiskundige die na de dood van haar vader op een groot staatsgeheim stuit. De jury noemt het boek 'goed geschreven, intelligent en spannend: het vraagt om een spoedig vervolg'.

De Crimezone Thriller Award voor beste Nederlandstalige thriller ging naar Bloedlijn van schrijfster Corine Hartman. In de categorie buitenland won auteur Karin Slaughter de bekroning voor haar boek Stille zonde. De enige publieksprijzen in dit genre in Nederland en België werden voor de elfde keer uitgereikt. Er werden meer dan tienduizend stemmen uitgebracht op de site Crimezone.

Behalve de al genoemde prijzen werd zondag ook voor de eerste maal de Gouden Vleermuis uitgereikt, een grote oeuvreprijs die in het leven is geroepen door het bestuur van het Nederlands Thrillerfestival. Dit beeldje ging naar schrijver Charles den Tex, die onder meer verantwoordelijk is voor de Bellicher-reeks. Volgens de jury toont Den Tex zich in zijn thriller 'een begenadigd schrijver van internationale allure waar Nederland trots op kan zijn'. "Zijn verhalen zijn verpakt in knappe plots, geschreven in een stijl die door zijn krachtige korte zinnen een beklemmende lading krijgen."

Werk signeren

De vijfde editie van het Thrillerfestival vindt tot en met 3 november plaats in Zoetermeer. Een week lang staat het spannende verhaal centraal en vinden er in Zoetermeer allerlei activiteiten rond het thema 'thriller' plaats. Zo is de voorstelling De man die het wist te zien, een theaterbewerking die het Thriller Theater maakte van de gelijknamige film van Alfred Hitchcock.

Zondag was er in het stadshart van Zoetermeer een grote thrillerboekenmarkt, waar een groot aantal schrijvers aanwezig was om werk te signeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen