ENT5 nov '13 18:22

MTV maakt zich op voor ‘grootste EMA’ ooit

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM - Een spektakel van wereldniveau, met meer internationale sterren dan ooit.

ANP Kippa
ANP Kippa

En dat allemaal in onze eigen hoofdstad. Tientallen miljoenen kijkers zitten zondagavond aan de buis gekluisterd voor de live-uitzending van de MTV EMA-awardshow vanuit de Ziggo Dome in Amsterdam.

De Europese publieksprijzen van MTV worden zondag voor de 20e keer uitgereikt. Het jaarlijkse awardgala is altijd al een spektakel, maar voor de jubileumeditie pakt de muziekzender extra groot uit. Chereen Gayadin, verantwoordelijk voor de muziekprogrammering en artiestencontacten van MTV Nederland, is er trots op dat juist deze editie van MTV EMA in Nederland plaatsvindt. “Een jubileum is extra speciaal. De line-up is grootser dan ooit.”

De muziekprijzen werden één keer eerder in Nederland uitgereikt; in 1997 in Rotterdam. Toen kon het publiek stemmen op zijn favoriete artiesten in 14 categorieën, dit jaar zijn er 17 awards te verdelen. De prijzenregen wordt opgeleukt met optredens van Bruno Mars, Kings of Leon, Icona Pop, Miley Cyrus, Robin Thicke, Snoop Dogg, Afrojack, Imagine Dragons, The Killers en Katy Perry. Onder anderen Ellie Goulding, Jared Leto en Rita Ora zijn in Amsterdam om awards te overhandigen. Redfoo van LMFAO is de MC van de avond. “Dit programma overtreft alles wat we in Nederland gewend zijn”, vertelt Gayadin. “Tien wereldacts, die allemaal op één avond optreden in Amsterdam.”

Lokkertje

MTV heeft volgens de Nederlandse muziekprogrammeur niet veel moeite hoeven doen om de sterren vanuit hun comfortabele villa’s naar de stad aan de Amstel te lokken. “Amsterdam is voor veel buitenlandse artiesten heel aantrekkelijk, het is de stad waar alles kan. Dat is op zich al een mooi lokkertje.” De meesten verblijven een aantal dagen in de hoofdstad, 'maar wij mogen absoluut geen uitspraken doen over waar ze slapen en wat ze verder doen'.

Hoewel ze het grootste deel van de productie van de show uit handen moet geven aan haar collega’s van MTV International, is Gayadin er trots op dat er toch nog een Nederlands tintje aan het evenement zit zondag. “Afrojack maakt als enige Nederlander kans op een internationale award en Carice van Houten reikt een prijs uit. Dat zijn niet zomaar Nederlandse artiesten, maar internationaal bekende sterren.”

Commotie

Tijdens de Amerikaanse versie van het prijzencircus, de MTV VMA, wist Miley Cyrus in augustus behoorlijk wat commotie te veroorzaken. De zangeres deed live op tv een nogal vunzig dansje tegen collega Robin Thicke, waar vervolgens heel Amerika overheen viel. Het voormalig Disneysterretje en de Blurred Lines-zanger staan zondag ook in Amsterdam op het podium, maar het is nog maar de vraag of ze zich daar meer vrijheden kunnen veroorloven. “In Nederland kan op tv meer dan in Amerika, maar we moeten er rekening mee houden dat de show wereldwijd wordt uitgezonden. Er gelden internationale restricties.” Overigens kan Gayadin niet uitsluiten dat er iets controversieels gebeurt in de Ziggo Dome. “Het blijft altijd een verrassing waar de artiesten mee komen.”

De MTV EMA in het Duitse Frankfurt brak vorig jaar alle records. Er werden meer dan 183,5 miljoen stemmen uitgebracht en de awardshow trok bijna 40 miljoen kijkers. De show in Amsterdam is zondag wereldwijd op 60 MTV-kanalen te zien. De muziekzender rekent erop de kijkcijfers van vorig jaar te overtreffen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen