ENT1 okt '13 05:39

Tim 'Chez Nous' Oliehoek blijft dromen van VS

Auteur: ANP Nieuws

UTRECHT - Als het aan de makers ligt, wordt Chez Nous van regisseur Tim Oliehoek de Nederlandse feelgoodhit van dit najaar.

Tim Oliehoek (m) tijdens de opnames van Pizzamaffia (2010). ANP Kippa
Tim Oliehoek (m) tijdens de opnames van Pizzamaffia (2010). ANP Kippa

De actiekomedie vertelt over vier vrienden (onder wie Alex Klaasen en Thomas Acda) die hun vaste homokroeg van de ondergang willen redden. Vijf vragen aan regisseur Oliehoek.

Alle acteurs prijzen de sfeer op de set: het voelde als een echte vriendschap. Hoe kwam dat?

“De film gaat heel erg over vriendschap. Dus we hebben echt gezocht naar acteurs die écht een klik hadden. Dat is wel gelukt denk ik: ook tussen de takes door hadden ze de grootste lol en trokken ze heel intensief met elkaar op. Dat zie je terug in het spel, vind ik. We hebben de film ook chronologisch gedraaid, in de hoop dat we op die manier die chemie konden laten groeien. Er zitten best emotionele momenten in de film.”

Emotionele momenten is niet echt iets dat je verwacht van de regisseur van Vet hard! en Spion van Oranje.

“Dat ben ik niet met je eens. Ik heb hiervoor Pizza Maffia gemaakt: daar zat onder alle kolder echt wel een emotionele laag, over een goede vriendschap die onder druk kwam te staan. Zelfs in Vet hard! zat een scene die mij erg wist te ontroeren, als de stiefvader van Jack Wouterse overlijdt. En ik heb ook een serieuze aflevering van de serie Van God los gemaakt, waarin de onmogelijke liefde tussen twee jongens centraal stond. Ik hou erg van het werken met contrasten, zeker als je komedie maakt. Ik wil dat al mijn films een lieve en een donkere kant hebben.”

Waarin verschilt Chez Nous van je vorige films?

“Ik geloof dat je mijn films niet over één kam kan scheren: ze zijn allemaal heel anders. Wat een gemeenschappelijke factor is, is dat ze allemaal heel toegankelijk zijn. Ik hou ervan om een groot publiek te vermaken. Maar wat wel anders is aan Chez Nous, is dat de kern van het verhaal heel erg over familie gaat, en over onvoorwaardelijke vriendschap. De vrienden proberen hun stamkroeg te redden, omdat dat een tweede huiskamer voor ze is. Een plek waar ze zichzelf kunnen zijn, en waar ze dus voor willen vechten. Dat is iets dat ik nog niet eerder heb gemaakt. Zodra ik het script las, nu drie jaar geleden, kon ik wekenlang amper slapen van opwinding. Zo graag wilde ik deze film maken.”

De grote climax van de film speelt zich af tijdens de Gay Pride. Had je al iets met dat evenement voordat je deze film maakte?

“Ik ben er wel een aantal keer geweest, zoals elke homo denk ik. Je moet toch weten waar je over praat. Ik heb twee jaar research gedaan voordat we vorig jaar eindelijk hebben gedraaid. Ik ben het feest wel meer gaan waarderen dan ik daarvoor deed. Ik identificeer me niet zo heel erg met de homo's die toch vooral de boventoon voeren bij de botenparade. Maar naarmate ik ouder word, ben ik meer gaan beseffen waar het allemaal voor staat. Dat iedereen zichzelf kan zijn, en dat het heel bijzonder is dat dat in Nederland grondwettelijk zelfs is vastgelegd. Dat is iets dat we elk jaar mogen vieren - zeker als je ziet dat er zoveel landen zijn waar het minder vanzelfsprekend is. Zelfs hier in Europa, kijk maar naar Rusland of Frankrijk.”

Ook Chez Nous heeft weer veel 'Amerikaanse' scenes. Droom je nog van Hollywood?

“Altijd! Maar het is op dit moment niet perse nodig dat ik weg ga om de films te maken die ik wil maken. Na het hele Chez Nous-circus ga ik Wiplala maken, naar het boek van Annie M.G. Schmidt. Dat is weer een heel nieuw soort project, waar ik erg veel zin in heb. Ik kan hier in Nederland nog genoeg nieuwe dingen van mijzelf laten zien. En ik heb hier ook mijn leven, en mijn relatie: we hebben net het hele huis verbouwd. Dus ik voel geen behoefte om nu stantepede mijn koffers te pakken en daar mijn geluk te gaan beproeven. Maar het kan wel: mijn vaste cameraman Rolf heeft inmiddels films gemaakt over de hele wereld. Ik blijf wel dromen, ja, dat ik het ooit een keer ga proberen.”

Chez Nous gaat woensdag in première op het Nederlands Film Festival en draait vanaf donderdag in heel Nederland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen