ENT4 jun '13 08:27

Van der Vorst: Gedeelde smart is halve smart

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM - "Gedeelde smart is halve smart.

ANP Kippa
ANP Kippa

Dat is het idee achter dit programma." Aan het woord is Peter van der Vorst in het AD over een opmerkelijk aflevering van zijn programma Ik kan het niet alleen dinsdagavond.

In de show kijken 35 vrijwilligers drie dagen intensief mee met mensen die worstelen met een persoonlijk dilemma. Ze spreken met vrienden en kennissen en geven na een uitvoerige discussie een gezamenlijk, zwaarwegend advies. "Het is het mooiste als dat tot een inzicht leidt waar de deelnemer zelf nooit aan had gedacht", zegt Van der Vorst.

De vrijwilligers kijken dinsdag kritisch mee met Frans en zijn Nigeriaanse vrouw. Hij redde haar uit de klauwen van mensenhandelaren, maar de IND wil dat zij het land verlaat. "De groep stelt kritische, confronterende vragen en komt soms met een advies waar de deelnemer helemaal niet op zit te wachten. Zo schrok Frans nogal van de mening van de groep over illegalen. Ze waren heel stellig: regels zijn regels. Ook ik moest daar wel even van slikken."

De presentator noemt het bezoek van de groep 'nogal een opgave' voor het deelnemende gezin dat in de aflevering antwoord wil hebben op de vraag: moet de Nigeriaanse onderduiken of niet? "Je kunt mensen er niet op voorbereiden hoe het is om al die mensen in je woonkamer te hebben, hoe het voelt als ze constant over je schouder meekijken of achter je aan lopen door de supermarkt", zegt hij. "Maar vaak is het dilemma zo groot dat de deelnemers het ervoor over hebben."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen