ENT30 sep '13 12:08

Palestina stuurt film Abu-Assad naar Oscars

Auteur: ANP Nieuws

RAMALLAH - Palestina stuurt dit jaar de nieuwe film Omar van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad naar de Oscars.

Hany Abu-Assad. ANP Kippa
Hany Abu-Assad. ANP Kippa

Het is de tweede keer dat een film van Abu-Assad Palestina in de race om de prestigieuze filmprijzen mag vertegenwoordigen. Eerder haalde hij een nominatie met zijn zelfmoorddrama Paradise Now.

Dat melden buitenlandse media. De thriller ging eerder dit jaar in première op het filmfestival in Cannes. Abu-Assad won daar de speciale juryprijs in het Certain Regard-programma. Daarna werd Omar geselecteerd voor een groot aantal andere festivals, waaronder in Toronto, Londen en New York. De film vertelt over drie oude vrienden die in de problemen komen door hun strijd voor vrijheid.

Omar is vanaf half november in de Nederlandse bioscopen te zien. Of de film echt genomineerd wordt voor de Oscar voor beste buitenlandse film, is pas half januari bekend. Dat geldt ook voor de Nederlandse inzending, de zwarte komedie Borgman van regisseur Alex van Warmerdam.

De uitreiking van de Oscars is op 2 maart. De laatste keer dat Nederland een Oscar voor beste niet-Engelstalige film won, was in 1998 met Karakter. In 2004 sleepte Nederland voor het laatst een nominatie in deze categorie in de wacht, met De Tweeling.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen