ENT23 nov '13 11:32

Chabot: pas echt schrijven door Martin Bril

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM - Bart Chabot probeerde in het verleden lange tijd onder het 'serieus schrijverschap' uit te komen.

ANP
ANP

"Ik was alsmaar op de vlucht, druk met van alles."

Chabot vond televisie destijds interessanter, vertelt hij in De Telegraaf. "De bevestiging op televisie was toentertijd belangrijker. Die voortdurende schouderklop is iets waaraan ik te lang behoefte heb gehad. Ik bedroog mezelf ermee. Het is een tamelijk vrijblijvende bevestiging, want roem verdampt waar je bij staat. Daarmee heb ik mijn imago natuurlijk grondig verpest. Ik werd de leuke jongen met wie je kunt lachen, maar dat strookte niet met serieus schrijverschap."

"Martin Bril had uiteindelijk het lef te zeggen: ’Wanneer ga je nou godverdomme echt aan de slag? Als je de hele dag als een clowntje van de ene naar de andere campingzender wil rollen, prima, maar als je schrijver wilt zijn, moet je nu aan de bak’."

Column

In 2008 werd Chabot gevraagd om een column voor de Haagsche Courant te schrijven. Maar daar zag hij niks in. "Martin zei: ’Je kunt je niet je hele leven blijven verschuilen achter je Herman Brood-biografie want - hoe goed die ook is - het gaat over Herman en niet over jou. En je kunt je ook niet je hele leven verschuilen achter je verzamelde gedichten, want niemand leest gedichten."

Twee weken voordat Bril overleed, belde hij Chabots uitgeverij. "Hij zei dat ze me moesten blijven dwingen om voor het schrijverschap te kiezen. Ik was alsmaar op de vlucht." Dat telefoontje sorteerde het gewenste effect. "Als je niet luistert naar een goede vriend die op z’n sterfbed ligt, dan ben je geen knip voor de neus waard. Toen ben ik serieus gaan schrijven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen