ENT4 nov '13 16:05

'I Love Techno is en blijft een rave'

Auteur: ANP Nieuws

GENT - Nederland mag dan internationaal gelden als hét land van de dance, in België kunnen ze er ook wat van.

EPA
EPA

Naast het driedaagse festival Tomorrowland in Boom, trekken vanuit de hele wereld jaarlijks duizenden feestgangers naar Gent voor I Love Techno: één van de grootste indoor dancefeesten van Europa.

Zaterdag beleeft I Love Techno zijn 19e editie in het enorme beursgebouw Flanders Expo, vlak over de Zeeuwse grens. Verdeeld over zes zalen treden 48 acts en dj’s op voor 35.000 bezoekers. Op het programma staan onder anderen Baauer, Booka Shade, Chris Liebing, Gesaffelstein, Laurent Garnier, Maxim (The Prodigy), The Bloody Beetroots, Wankelmut en Disclosure.

Vooral op die laatste naam is programmeur Roel Vergauwen bijzonder trots. De Engelse broertjes van 19 en 22 jaar braken dit jaar definitief door met de hit White Noise. “Ik ben heel blij dat we ze hebben weten te strikken. Wat mij betreft maakten zij een van dé danceplaten van 2013.” Als ander hoogtepunt noemt hij het Australische dubstepduo Knife Party, dat een eigen zaal inricht en de line-up verzorgt. “Zij komen met hun haunted house, een compleet spookhuis, naar Gent. Dat belooft een enorm spektakel.”

Kritiek

De laatste jaren krijgt I Love Techno nogal eens de kritiek zich niet meer uitsluitend op techno te richten, maar veel bredere dance-acts te boeken. De programmeur meent dat dat komt doordat de grenzen tussen de vele stromingen binnen de elektronische muziek vervagen. “Dj’s mixen steeds meer genres met elkaar. De scene is in ontwikkeling en techno is een verzamelnaam geworden.” Daarnaast is het evenement altijd al breed geweest in zijn programmering, stelt Vergauwen. “Op de eerste editie hadden we al drum and bass. Elektronische muziek is vernieuwend en grensverleggend. Daar draait het om bij ons.” Belangrijkste voorwaarde is dat de muziek dansbaar is. “Er zijn genres die zó experimenteel zijn, dat ze hier niet passen. I Love Techno is en blijft een rave.”

De zes zalen van Flanders Expo kennen zaterdag allen hun eigen thema en sfeer. Zo kunnen de liefhebbers van de traditionele techno hun hart ophalen in de Red Room met onder anderen Chris Liebing en Fritz Kalkbrenner. Maar er zijn ook zalen voor house en het modernere trap. De Belgische elektrorockband Goose host een eigen podium met muzikale geestverwanten, en ook aanstormend talent krijgt de ruimte om te laten horen wat het geluid van de toekomst is.

Voldoening

“Dat geeft mij als programmeur de meeste voldoening’’, vertelt Vergauwen. “Het is leuk om kleinere acts te zien doorgroeien. Vorig jaar hadden wij als eerste Major Lazer en in 1995 stond het toen nog totaal onbekende Daft Punk hier.” Vergauwen had het Franse duo heel graag dit jaar weer op zijn affiche gezet, “maar helaas treden ze bijna nooit meer live op”. Als kleine pleister op de wond haalt de programmeur DJ Falcon naar Gent. “Hij werkt veel samen met Daft Punk. Zo hebben we ze er toch een beetje bij.”

Op een dancefestival, waar ook ter wereld, mogen dj’s uit Nederland niet ontbreken. Dus ook in Gent staat er Hollandse trots op het podium. Martin Garrix, Bakermat en Yellow Claw reizen komend weekend vanuit Nederland af naar de Zuiderburen.

Gerelateerde artikelen