ENT7 aug '13 13:20

Bassist Amerikaanse groep Pere Ubu overleden

Auteur: ANP Nieuws

LOS ANGELES - Tim Wright, bassist en medeoprichter van de legendarische Amerikaanse punk- en waveband Pere Ubu is afgelopen weekend overleden.

ANP
ANP

Dit meldt Billboard op haar website, die het nieuws weer ontleent aan een Facebookbericht van Pere Ubu-zanger David Thomas. Wright werd 61 jaar.

De bassist is onder meer te horen op de allereerste Pere Ubu-single 30 Seconds over Tokyo uit 1975. De muziek van de groep uit Cleveland was revolutionair, zeker voor Amerikaanse begrippen, omdat het van alle kanten de gangbare ideeën over popmuziek tartte. Hoewel Pere Ubu in de eerste jaren van het bestaan alleen in alternatieve muziekkringen erkenning vond, werd de band later beschouwd als één van de meest vernieuwende en invloedrijke groepen die de Amerikaanse pop in de jaren 70 heeft voortgebracht.

Tegen de tijd dat het eerste album van Pere Ubu verscheen, The Modern Dance in 1978, had Wright Pere Ubu reeds verlaten. Hij is nog te horen op twee nummers van de plaat. De bassist ging vervolgens spelen bij de New Yorkse ‘no wave’ band DNA, rond gitarist Arto Lindsay. DNA kreeg internationaal bekendheid door haar bijdrage aan de door Brian Eno geproduceerde en zeer invloedrijke verzamelplaat No New York.

Wright bleef tot 1982 bij DNA. Daarna verdween hij muzikaal uit beeld. Pere Ubu met zanger en songschrijver David Thomas bestaat nog altijd; zij het in een geheel andere bezetting dan destijds. De oorzaak van Wrights overlijden is nog niet bekendgemaakt, al suggereert de Australische muziekwebsite Noise 11 woensdag dat het om een drugsoverdosis zou gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen