ENT7 aug '13 07:36

Matt Damon twijfelde nooit aan homorol

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM - Matt Damon heeft nooit een seconde getwijfeld over het aannemen van de rol van levenspartner van Liberace (Michael Douglas) in de film Behind the Candelabra.

EPA
EPA

Ook niet toen hij werd gewaarschuwd voor de gevolgen voor zijn carrière.

Het spelen van een homo zou wel eens slecht voor hem kunnen uitpakken, zo werd hem verteld. "Dat speelt blijkbaar nog meer dan ik dacht. Het verbaast me", zegt Damon in Sp!ts. "Ik bedoel, twintig jaar geleden, toen de wereld er echt nog heel anders uitzag, kroop Tom Hanks al in de huid van een homoseksuele advocaat die sterft aan de gevolgen van aids en zijn carrière is daar geen seconde door in gevaar geweest. Integendeel, zou ik zeggen."

De fysieke kant van de rol ging Damon makkelijker af dan hij had gedacht. "Het zoenen, de scènes in bed, dat is gewoon choreografie. Dat staat in het script en dat voer je uit, klaar." Het lastige van de rol zat juist in de details. "Hoe ik mijn benen over Michaels schoot leg als we op de bank tv zitten te kijken, hoe hij zijn arm om mijn schouder slaat: dat waren de moeilijkste dingen en veel intiemer dan het uitwisselen van een kus."

Ook wil Damon nog even een lans breken voor de gelijke rechten van homo's. "De geschiedenis zal niet mild oordelen over mensen die aan de andere kant van dit geschil staan. Het gaat hier immers om burgerrechten, die nu aan sommigen worden onthouden. De dingen veranderen echter snel ten goede. Ik denk dat mensen over dertig, veertig jaar terugkijken op dit debat en denken: wat een holbewoners waren die tegenstanders."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen