ENT20 nov '13 04:33

Nederlandse documentaire leidt naar filmschat

Auteur: ANP Nieuws

HILVERSUM/JAKARTA - De Nederlandse documentaire Buitenkampers, die momenteel in de bioscopen draait, heeft geleid tot een zoektocht naar een oude filmschat op Java.In de documentaire, die vertelt over de ontberingen van de Indische Nederlanders tijdens en vlak ná de Tweede Wereldoorlog, is een oud Kodakfilmpje te zien van een spelend gezin in hun achtertuin op Java, vlak vóór de inval van Japan.

Regisseur Hetty Naaijkens-Retel Helmrich (R) met haar broer Leonard Retel Helmrich (L). EPA
Regisseur Hetty Naaijkens-Retel Helmrich (R) met haar broer Leonard Retel Helmrich (L). EPA

In de documentaire, die vertelt over de ontberingen van de Indische Nederlanders tijdens en vlak ná de Tweede Wereldoorlog, is een oud Kodakfilmpje te zien van een spelend gezin in hun achtertuin op Java, vlak vóór de inval van Japan. Tijdens de Japanse bezetting heeft de moeders des huizes hun hele collectie films, op dit ene blikje na, in een diepe droge put verstopt.

De nu 75-jarige zoon van deze vrouw vertelde na het zien van de film aan regisseur Hetty Naaijkens-Retel Helmrich dat hij nog exact weet waar die put zich bevindt. De Oorlogsgravenstichting, die zich inzet voor de herinneringen van alle slachtoffers van oorlogsgeweld in Indonesië, heeft toegezegd op zoek te willen gaan naar het unieke, meer dan 70 jaar oude filmmateriaal.

Graven

Directeur Peter Steenmeijer van de Oorlogsgravenstichting heeft contact gezocht met de Indonesische autoriteiten om de oude collectie filmtrommels op te gaan graven. Boven de put, op de locatie in een stad op Oost-Java, bevindt zich nu een Japans restaurant.

Buitenkampers draait nog in 15 zalen en heeft inmiddels al meer dan 7000 bezoekers getrokken. Dit is veel voor een documentaire die in een beperkt aantal filmhuizen draait. Vooral in Den Haag en Dordrecht, waar veel Indische Nederlanders wonen, doet de film het erg goed.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen