ENT30 sep '13 05:36

Van God los oogt nu zoals makers bedoelden

Auteur: ANP Nieuws

UTRECHT - Het is inmiddels tien jaar geleden dat de film Van God los in première ging.

ANP Kippa
ANP Kippa

Ter gelegenheid van dit heuglijke feit werd de oude masterprint van de film helemaal schoongemaakt, zodat beeld en geluid er nog mooier uitzien dan toen. Van God los 2.0 beleeft dinsdag zijn première op het Nederlands Film Festival. Zes vragen aan regisseur Pieter Kuijpers.

Hoe kwam je toentertijd op het idee om een film over de Bende van Venlo te maken?

“Het lag eigenlijk voor de hand: ik kom uit dat gebied. Het ging om kinderen die een generatie ná mij op onze school zaten. Om broertjes van klasgenoten. Iedereen kende indirect wel iemand die betrokken was bij de affaire. Thrillers werden er in die tijd eigenlijk niet gemaakt in Nederland. Mijn doel was eigenlijk om een Nederlandse Mean Streets te maken. Ik wilde laten zien hoe redelijk normale jongeren opeens tot zulke agressie konden komen. De emoties en motieven die daarbij kwamen kijken, zijn voor ieder mens herkenbaar: vriendschap, liefde, opvoeding.”

Waarom wilde je de film opnieuw uitbrengen na tien jaar?

“De serie Van God los is een groot succes. Terwijl heel veel tieners die met de serie weglopen geen idee hebben dat er überhaupt een Van God los-film is. En het genre is populairder dan ooit in Nederland. Bovendien is het nog steeds een retegoeie film. Er valt na tien jaar nauwelijks iets aan af te dingen. Dat was volgens mij vooral te danken aan de extreem lange voorbereidingstijd. Zeker tegenwoordig kan je die luxe niet meer afdwingen. Met meer geld en meer tijd was bijvoorbeeld Doodslag eennog betere film geworden.”

Wat heb je precies gedaan met het oude negatief?

“Ik heb het oude negatief gepakt en de film opnieuw in elkaar gezet en digitaal gemaakt. De techniek is de afgelopen tien jaar zoveel geavanceerder geworden, dus de kwaliteit van de kopieën die je voor dvd en blu-ray maakt, wordt veel hoger. Het beeld en geluid is mooier. Dit is de film die ik graag wil nalaten voor de komende generaties.”

Dus mensen kunnen hun oude dvd weg gooien?

“Dat niet. Maar het is destijds wel allemaal heel snel gegaan. We wilden de film insturen voor Berlijn, dus het overzetten op dvd is toen heel vluchtig gedaan. Er zijn foutjes gemaakt waardoor de kwaliteit niet was wat ik voor ogen had. Die scan die we toen hebben gemaakt, is vervolgens uit een soort gemakzucht gebruikt voor alle dvd's die daarna kwamen, dus ook die voor de consument. Ik heb daar in de loop der jaren best veel klachten over gehad. De druppel was toen ik in Duitsland een dvd-release zag liggen waar op de box stond: 'stoor je niet aan de slechte kwaliteit, want zo heeft de regisseur het bedoeld'. Zo heb ik het helemaal niet bedoeld!”

Wat denk je nu als je de film terug ziet?

“Dat hij nog steeds opvallend goed overeind staat. Er zit een enorm tempo en een enorme energie in, die de tand des tijds uitstekend heeft doorstaan. Dat komt doordat de film kort en krachtig is: we hebben toen al alles weggesneden dat de aandacht afleidde van de mensen om wie het in de film écht ging. Daardoor raast 'ie voorbij.”

Zou je dingen anders doen als je hem opnieuw maakte?

“Ik moet echt even nadenken... misschien dat ik hem nu wat langer zou maken zelfs. Er had wel iets meer adem in gemogen. We hebben scènes weggegooid die best goed waren - en die we wel als bonus op de dvd hebben gezet nu. En ik denk dat de Pieter Kuijpers van 2013 wat meer rustmomentjes in zou bouwen. Maar misschien had ik het dan sowieso heel anders aangepakt: het was een kwestie van de juiste mensen op het juiste momemt op de juiste plek. Dat kan je nooit plannen, dat overkomt je gewoon. Het is in dit vak ook altijd een kwestie van een beetje geluk hebben.”

Van God los 2.0 gaat dinsdag in bijzijn van cast en crew in première op het Nederlands Film Festival. Daarna verschijnt de nieuwe versie op dvd en blu-ray.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen