ENT5 okt '13 11:28

Protest acteurs TGA tegen homohaat in Rusland

Auteur: ANP Nieuws

SINT PETERSBURG - De acteurs van de Toneelgroep Amsterdam hebben in Sint Petersburg, waar zij nu op tournee zijn, de aandacht gevestigd op homorechten.

Halina Reijn. ANP Kippa
Halina Reijn. ANP Kippa

Na de voorstelling De Russen! die het gezelschap een aantal dagen opvoert in het Baltic House Theater, lazen de acteurs vrijdagavond een verklaring voor om het publiek duidelijk te maken dat de anti-homowet van president Poetin indruist tegen de mensenrechten.

De acteurs begonnen met het prijzen van de Russische cultuur. "Precies daarom vallen de recente wetten die de rechten van journalisten en homoseksuelen beknotten ons zo zwaar”, stond in de verklaring die werd voorgelezen door acteurs Halina Reijn en Eelco Smits. “Ook de directe gevolgen ervan, waaronder geweldplegingen en intimidaties, gaan ons door het hart. Wij willen iedereen die deze wetten goedkeurt smeken om zijn standpunt te herbekijken. Het is belangrijker te spreken dan te zwijgen: ook dat hebben wij geleerd van onze Russische helden.”

De verklaring, die was geschreven door auteur Tom Lanoye, leidde tot gemengde en heftige reacties. “Er waren mensen die applaudisseerden en het erg goed vonden. Maar er waren ook mensen die ons weghoonden met boe-geroep of boos de zaal uitliepen”, vertelt acteur Fedja van Huêt. "Mensen riepen ‘shame on the gays’ en ‘we are all straight here'", voegt Hans Kesting daar aan toe.

Het initiatief werd op Twitter, waar actrice Halina Reijn de brief publiceerde, met veel lof ontvangen. Tijdens de rest van de voorstellingen in Sint Petersburg wordt de verklaring overigens niet voorgelezen. “Wij openden vrijdag een groot festival, dus er zaten allemaal politici en hoogwaardigheidsbekleders in de zaal”, legt Kesting uit. “Ze hebben ons gehoord en we hebben de lokale media gehaald. Dat was onze bedoeling.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen