ENT6 sep '13 12:34

Componist Dick Raaijmakers (83) overleden

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG - De Nederlandse componist Dick Raaijmakers is donderdag op 83-jarige leeftijd in zijn slaap overleden.

ANP
ANP

Hij gold als pionier van de elektronische muziek in Nederland.

Daarnaast bracht hij vanaf de jaren zeventig verschillende kunstdisciplines samen tot grote multimediaprojecten, waarmee hij zijn tijd vooruit was. Veel van deze producties waren te zien op het jaarlijkse Holland Festival, waar hij in 1984 de centrale componist was. In 1995 ging op datzelfde Holland Festival zijn spraakmakende muziektheaterproductie De Val van Mussolini in première.

Raaijmakers begon zijn loopbaan in de jaren vijftig in het elektro-akoestische laboratorium van Philips in Eindhoven, waar hij als een van de eersten ter wereld - ondermeer onder het pseudoniem Kid Baltan - populaire elektronische muziek produceerde. Later werkte Raaijmakers als docent aan verschillende conservatoria. Vanaf 1991 was hij docent Elektrisch Muziektheater bij de Interfaculteit Beeld en Geluid van het KoninklijkConservatorium in Den Haag.

Daarnaast was de componist ook actief in de beeldende kunst. Hij ontwikkelde en exposeerde zogenaamde ‘fono-kinetische objecten’ en klankinstallaties. Als theoreticus schreef Raaijmakers een aantal boeken over de relaties tussen de verschillende kunstdisciplines. De componist ontving een groot aantal prijzen voor zijn werk, waaronder de Matthijs Vermeulen Prijs, de Johan Wagenaar Oeuvreprijs, een eredoctoraat van de Universiteit Leiden en in 2011 de Witteveel + Bos Prijs voor Kunst + Techniek. Dick Raaijmakers had al jarenlang een zwakke gezondheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen