ENT13 jun '13 16:33

Journalisten Rambam niet vervolgd voor fraude

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM - Journalisten van het VARA-programma Rambam worden niet vervolgd voor het plegen van identiteitsfraude.

ANP Kippa
ANP Kippa

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam vindt dat de journalisten de fraude hebben gepleegd om een maatschappelijk probleem duidelijk te maken, namelijk dat het vrij makkelijk is om fraude te plegen met identiteitskaarten. Het maatschappelijk belang weegt in dit geval zwaarder dan het strafrechtelijk belang, meent het OM.

Twee Amsterdamse stadsdelen deden begin dit jaar aangifte tegen medewerkers van Rambam. De journalisten hadden geprobeerd een ID-kaart aan te vragen met de pasfoto van iemand anders. In één geval is dat gelukt. Die kaart is gebruikt om een Akte van huwelijksaangifte te laten opmaken. Van een echte voltrekking van een huwelijk is het niet gekomen omdat intussen de fraude was ontdekt. In het andere geval kwam het stadsdeel er al tijdens de aanvraag van de kaart achter dat er iets niet pluis was.

,,Het plegen van de feiten was in dit geval noodzakelijk om te kunnen aantonen dat het mogelijk is om op deze manier een andere identiteit aan te nemen'', zegt de officier van justitie. ,,Het maatschappelijk belang van de reportage weegt in dit geval zwaarder dan de ernst van de gepleegde feiten.'' Ook telt voor het OM mee dat de journalisten het aantal misdrijven beperkt hebben gehouden en er niet onnodig lang mee zijn doorgegaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen