ENT5 aug '13 15:32

Laatste applaus voor jazzlegende Rita Reys

Auteur: ANP Nieuws

BREUKELEN - "Een levende legende is niet meer.

ANP
ANP

Europe's First Lady of Jazz, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en ereburger van New Orleans. Dat kleine vrouwtje uit Rotterdam." Dochter Leila roemde de vorige week overleden jazz-zangeres Rita Reys maandag tijdens een muzikale herdenkingsdienst in Breukelen. "Iedereen zou zo iemand om zich heen moeten hebben."

Een koets met de witte kist met het lichaam van Reys kwam rond 12 uur aan bij de H. Johannes de Doperkerk, waar honderden familieleden, vrienden, bekenden en bewonderaars bijeen waren gekomen. Onder hen bekenden als zangeres Mathilde Santing, illusionist Hans Klok, jazzmusicus Benjamin Herman, mode-ontwerper Frans Molenaar, fluitst en toetsenist Thijs van Leer, zangeres Lils Mackintosh en kok Joop Braakhekke.

Aan het begin van de bijeenkomst vroeg Leila de aanwezigen te lachen, huilen, dansen en bovenal te applaudisseren. En dat applaus klonk, keer op keer als er nummers van de zangeres te horen waren, als er werd gesproken en als de vaste begeleidingsband, met onder anderen Peter Beets en Reys' zwager Ruud Jacobs, optrad. "Ik weet zeker dat mama daar boven de pan heeft staan uitswingen", zei Leila aan het einde van de dienst.

Videofragmenten

In de kerk waren nummers te horen als My funny valentine, waar Reys mee doorbrak, 's Wonderful, dat ze 3 weken geleden als laatste voor publiek zong en Make it easy on yourself, waarop ze stierf in de armen van haar dochter. Ook waren er op tv-schermen videofragmenten van de zangeres te zien, onder meer het moment waarop Wim Sonneveld haar een Edison uitreikt.

Muziek was haar leven en op de bühne was ze een diva, memoreerden de sprekers. Ze verwachtte het allerbeste van de mensen met wie ze speelde omdat ze dat zelf ook gaf. Ook al had ze sommige nummers al duizenden keren gezongen, ze probeerde het toch steeds weer anders te doen, zei haar pr-manager Jurjen Donkers. "Op het podium vergat ze alles en werd ze een ander mens, zoals haar man Pim (Jacobs) ooit zei."

Schok

"We gokten erop, gezien je levenslust, dat je 125 werd", zei schoonzus Liselore. "Het was dan ook een enorme schok dat je zo plotseling bent gegaan. Het kwam zelfs even op me over als een uit de klauwen gelopen streek van een diva."

Volgens goede vriend Hans van Willigenburg, die de dienst leidde, wilde de zangeres pas stoppen als haar stem niet meer goed was. "Gelukkig heeft ze deze voor haar bijna onmogelijke beslissing niet hoeven nemen. Ze was nog druk bezig met een optreden in Paradiso."

Reys werd 88 jaar, waarvan ze ruim 70 jaar lang op het podium stond met de groten der aarde. Ze wordt maandag aan het eind van de middag in besloten kring gecremeerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen