ENT22 nov '13 05:20

Bommelding bij vertoning Matterhorn Rusland

Auteur: ANP Nieuws

SINT PETERSBURG - De vertoning van de Nederlandse film Matterhorn op een homofilmfestival in Sint Petersburg is donderdagavond uren later begonnen omdat de organisatie een bommelding had ontvangen.

Regisseur Diederik Ebbinge. ANP Kippa
Regisseur Diederik Ebbinge. ANP Kippa

Dat heeft cameraman Dennis Wielaert, die de vertoning bijwoonde, laten weten.

Matterhorn vertelt over twee mannen in een kleine christelijke gemeenschap tussen wie een bijzondere vriendschap groeit. "Een kwartier voor aanvang kwam er een telefoontje met een bommelding", meldt Wielaert. "Zo'n telefoontje is natuurlijk snel gemaakt. De hele shoppingmall en alle genodigden moesten naar buiten terwijl de politie met honden binnen aan het zoeken waren." Voorafgaand aan de vertoning waren er al posters opgehangen bij de bioscoop met anti-homoleuzen. "Maar de sfeer bleef er goed onder en het was mooi om te zien dat bijna iedereen bleef wachten daar-buiten in de kou."

Na twee uur gaf de politie de bioscoop vrij en werd de film alsnog vertoond. "Er werd fijn gereageerd en gelachen", doet Wielaert verslag. "Op het moment dat Ton Kas en René van 't Hof als bruid en bruidegom in de regen naar de kerk rennen, barstte de zaal in applaus uit. Toch wel kippenvelmomentje. Na afloop veel complimenten en vrolijke mensen." Daarna werden de cameraman en andere genodigden onder politiebegeleiding terug naar het hotel gebracht. De makers van Matterhorn hadden eerder contact gehad met het ministerie van Buitenlandse Zaken over de risico's van een bezoek aan het festival.

Prijzen

Matterhorn van regisseur Diederik Ebbinge doet het erg goed op buitenlandse filmfestivals en won al diverse prijzen. Onlangs werden hoofdrolspelers Ton Kas en Rene van 't Hof bekroond als beste acteurs op het Homofilmfestival van Madrid. Ook won de tragikomedie eerder onderscheidingen op festivals in Moskou, Roemenië en Nederland.

Matterhorn vertelt over de eenzame Fred (Kas) die op een dag besluit een vreemdeling (Van ‘t Hof) in huis te nemen. Het samenleven van de twee mannen leidt tot veel commotie in de conservatieve dorpsgemeenschap waar Fred woont. De film wordt binnenkort ook uitgebracht in de Amerikaanse bioscopen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen