ENT21 nov '13 07:57

Rik Felderhof heeft nachtmerries over WO II

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM - Rik Felderhof verblijft tegenwoordig 's winters in Tanzania en Bonaire, maar zijn leven is niet alleen maar rozengeur en maneschijn.

ANP Kippa
ANP Kippa

Zo wordt de tv-presentator achtervolgd door nachtmerries over de Tweede Wereldoorlog. Hij slikt er zelfs medicijnen voor. "Ik maak de meest vreselijke dingen mee, dat ik mee moet naar de gaskamers en zo. Zó erg", zegt hij in De Telegraaf.

En dat terwijl Felderhof uit 1948 komt en de oorlog nooit heeft meegemaakt. "Ik stierf een aantal keren per jaar, vreselijk! Ik hoef mijn ogen maar dicht te doen en ik zie alles weer haarscherp voor me. In mijn dromen heb ik ook mijn vader ontmoet. Dat was in 1945, maar toen was ik nog niet eens geboren!"

Hij vervolgt: "Toch zie ik hem zitten. Ik loop op hem af en spreek hem aan. 'Pap, wat leuk dat ik je zie!’ Maar hij roept 'Wie is dat jongetje? Ik ken hem niet! Ik heb helemaal geen kinderen!’ En ik werd weggestuurd. Zo heftig!”

Genen

De laatste tien jaar lijkt dit alleen maar erger te worden. "Ik denk omdat er meer ruimte in mijn hoofd komt, de wanden worden dunner, emoties komen meer binnen. Dat ene gedicht kan me nu plotseling ontroeren. Huilen had nooit mijn prioriteit.”

Felderhof slikt medicijnen om de nachtmerries te onderdrukken, maar denkt dat het nu eenmaal in zijn genen zit. "Ach, het is een bekend gegeven in de psychologie. Veel mensen worden er voor behandeld. Ik meen dat Leon de Winter en Harry de Winter er ook aan lijden. Wat gebeurt is dat ik de belevenissen en het verdriet van familiegenoten, die ik nooit heb gekend, verwerk. Hun dna of genen zitten blijkbaar in mij", aldus de ex-presentator van Villa Felderhof.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen