ENT3 dec '13 20:26

Eindelijk hoofdrol voor Peter Heerschop

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM - Peter Heerschop heeft eindelijk een grote rol te pakken in een tv-serie.

ANP Kippa
ANP Kippa

"Ik heb heel veel audities gedaan en ben het nooit geworden. En veel is wel een keer of 25 of meer", vertelde Peter Heerschop dinsdag op de presentatie van de nieuwe VARA-comedy Jeuk, waarin hij wél een (droogkomische) hoofdrol speelt.

Peter speelde wel al in series en was kort te zien in twee speelfilms, zoals in Mees Kees vorig jaar en Shouf shouf habibi!. "Maar een minuut. Ik speelde rollen, maar je ziet toch gewoon Peter. En dat is het ook eigenlijk. Na iedere auditie wordt gezegd: ‘goed gedaan en fijn dat je er was, maar we bleven er toch vooral Peter doorheen zien’. Voor een cabaretier is dat overigens wel een compliment. Het is ook geen vurige wens van mij meer te acteren. Ik ben heel blij met het theaterwerk wat ik doe, dat is een andere vorm van acteren."

In Jeuk speelt Heerschop net als alle andere acteurs bijna zichzelf en hoefde hij van regisseur Job Gosschalk ook geen auditie te doen. Deze Peter heeft in de serie een relatie met de chagrijnige Rosa, een rol van Rosa Reuten. Peter: "Wij hebben in de serie niets liefdevols, dus dat vrij eenvoudig spelen."

Acda

Met zijn beste vriend Thomas (Acda) runt hij een bedrijfje met één secretaresse Ellen (Parren), die slechts oog heeft voor Peter en zich op kantoor maar wat graag door hem laat masseren of betasten. Dat ze Thomas daarbij volledig negeert, is zo pijnlijk en gênant voor hem dat je er als kijker plaatsvervangend jeuk van krijgt, wat meteen de titel verklaart.

De verhaallijnen lagen vooraf vast, de dialogen in de serie zijn ter plekke door de acteurs geïmproviseerd. Thomas en Peter belanden in absurde situaties, zo begint de eerste aflevering met een uit de hand gelopen striptease-act. En leent Thomas voor een etentje bij hem en Jelka (van Houten) thuis per ongeluk mensenvlees uit de vriezer van zijn nieuwe buurman, die nog niet verteld had wetenschapper te zijn. Heerschop: "De scènes zijn gebaseerd op het Deense origineel Klown. Ik heb een paar afleveringen gezien voor we Jeuk gingen maken. Ik herkende de stijl van spelen en wist meteen dat ik dat graag zelf zou willen doen."

Tweede seizoen

Peter Heerschop vond het extreem leuk om te doen en pleit nu al voor een tweede seizoen van Jeuk. "Als dit nog een jaar kan, teken ik binnen twee seconden’’, zegt Peter.

In de eerste aflevering, die de VARA op 6 januari uitzendt, spelen Diederik Ebbinge en Kees Tol de gastrollen. Later in de serie spelen ook Halina Reijn, Patrick Lodiers, Rick Engelkes, Ferri Somogyi, Frederik Brom en Guus Verstraete een gastrol.

Gerelateerde artikelen