ENT20 nov '13 05:15

IDFA magneet voor documentaireliefhebbers

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM - Amsterdam is tot en met zondag 1 december een magneet voor liefhebbers van documentaires.

ANP
ANP

De 26e editie van het internationale documentairefestival IDFA biedt vanaf woensdag 291 documentaires, waaronder 56 Nederlandse producties. Maar liefst 103 titels beleven hun wereldpremière in Amsterdam.

Het grootste documentairefestival ter wereld opent woensdagavond met de Syrische documentaire Return to Homs. De film van de Syrische regisseur Talal Derki gaat over twee vrienden in de verwoeste miljoenenstad Homs in het westen van Syrië.

Het hoofdthema is dit jaar gewijd aan documentaires uit Zuidoost-Azië: Emerging Voices from Southeast Asia. Daarnaast besteedt het IDFA dit jaar extra aandacht aan documentaires over de Eerste Wereldoorlog. Die zijn te zien in filmmuseum EYE in Amsterdam-Noord, dat dit jaar voor het eerst gedurende het hele festival een van de hoofdlocaties is van IDFA.

IDFA reikt op vrijdag 29 november de prijzen uit. De Nederlandse kanshebbers in de belangrijkste categorie voor beste lange documentaire zijn Boris Gerrets met zijn film Shado'man die hij draaide in Sierra Leone en Niels van Koevorden en Sabine Lubbe Bakker met hun documentaire Ne me quitte pas. Die speelt zich af in Wallonië.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen