ENT7 sep '13 20:02Aangepast op 7 sep '13 21:11

Italiaanse documentaire wint Gouden Leeuw

Auteur: ANP Nieuws

VENETIË - De documentaire Sacro GRA van de Italiaanse regisseur Gianfranco Rosi heeft dit jaar de Gouden Leeuw voor beste film op het Filmfestival van Venetië gewonnen.

EPA
EPA

Dat maakte de negenhoofdige jury onder leiding van de Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci zaterdag bekend. Dit jaar dongen documentaires voor het eerst mee naar de Gouden Leeuw.

De documentaire gaat over mensen die wonen langs de rondweg van Rome, de Grande Raccordo Anulare (GRA). Het is de grootste rondweg van een Italiaanse stad. De Zilveren Leeuw voor de beste regisseur ging naar de Griek Alexandros Avranas voor zijn film Miss Violence. Het is een film over een familie waarin de vader zijn kinderen tot prostitutie aanzet om geld te verdienen. Themis Panou, die de rol van de vader speelt, kreeg de onderscheiding voor beste acteur. De film begint met een meisje dat zich op haar 11e verjaardag van het leven berooft.

De Italiaanse Elena Cotta werd als beste actrice uitverkoren. Zij speelt in de film Via Castellana Bandiera van regisseur Emma Dante, over vrouwelijke chauffeurs op Sicilië. De grote prijs van de jury ging naar de film Jiaoyou van de Taiwanese regisseur Tsai Ming-liang. Hij won in 1994 met de film Vive l'Amour de Gouden Leeuw.

Het festival is dit jaar voor de 70e keer gehouden en is het oudste in de wereld. 20 films dongen mee naar de Gouden Leeuw, waaronder twee documentaires. Vorig jaar won Pietà van de Zuid-Koreaanse regisseur Kim Ki-duk de Gouden Leeuw voor beste film.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen