ENT9 aug '13 14:07

Nederlandse actrice eert Newyorkse cultheld

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM - Actrice Wynn Heliczer gaat een voorstelling maken over haar vader, regisseur en acteur Piero Heliczer.

Zelfportret van Andy Warhol, EPA
Zelfportret van Andy Warhol, EPA

Hij was een van de sleutelfiguren van de Newyorkse filmcultuur in de jaren zestig en werkte veelvuldig samen met icoon Andy Warhol.

Het stuk heet The Missing Beat - The Quest en gaat begin september in première op het Amsterdam Fringe Festival. Het evenement, dat zes jaar geleden ontstaan is, is voortgekomen uit diverse andere grote Fringe Festivals over de hele wereld waar nieuwe opvallende en eigenzinnige theaterproducties worden gespeeld.

In de voorstelling gaat actrice Wynn Heliczer, nu 29, op basis van archiefmateriaal van haar vader op reis door zijn leven en zijn werk. Piero Heliczer (1937-1993) wordt gezien als een van de grondleggers van de New American Cinema in de jaren zestig. De actrice kwam op het idee voor het stuk toen zij in 2010 een oude geluidsopname van haar vader in handen kreeg waarop hij zijn eigen gedichten voordroeg.

De voorstelling gaat in première op 8 september in theater Bellevue in Amsterdam. Wynn Heliczer, die op het podium wordt begeleid door een slagwerker, studeerde in 2009 af aan de Toneelschool van Utrecht. Zij speelde onder meer rollen in de series Shouf Shouf!, Penoza, Van God los, Overspel en Flikken: Maastricht. In het najaar is zij in de bioscoop te zien in de komedie Bro´s before ho´s, de nieuwe film van de makers van New Kids Turbo.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen