ENT6 sep '13 15:10

Dick Raaijmakers sloeg aanbod Kubrick af

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG - De donderdag overleden componist Dick Raaijmakers kreeg eind jaren 60 van filmer Stanley Kubrick het verzoek om muziek voor zijn de film 2001: A Space Oddity te schrijven.

Een tentoonstelling over het werk van Stanley Kubrick. EPA
Een tentoonstelling over het werk van Stanley Kubrick. EPA

De Nederlander zou geantwoord hebben: “Nee, niks voor mij. Vraag maar aan Ligeti, die houdt wel van die flauwekul.”

“Haha, zo ging het niet helemaal”, reageerde de componist in 2000 op de anekdote. "Het kwam er op neer dat ik jarenlang heel veel filmmuziek had geschreven. Ik stond op het punt om eindelijk in een geheel eigen studio in het conservatorium te kunnen werken. Toen werd er dus gebeld. Ik zei dat ik geen zin meer in films had. ‘Maar weet u dan niet wie Kubrick is’ , vroegen ze. Dat wist ik inderdaad niet."

Hij gaat verder: "Maar mijn besluit stond vast. En ze bleven maar bellen. Ze begrepen niet dat iemand zo’n aanbod kon afwijzen. Tja, als ik het gedaan had, dan had ik nu steenrijk kunnen zijn." Raaijmakers kon er achteraf hartelijk om lachen.

Zeggingskracht

Hoewel Raaijmakers’ oeuvre een halve eeuw besloeg, zijn er maar weinig lp’s en cd’s verschenen. De reden is dat veel van zijn grote werken gecombineerde projecten met beeldende kunst of theater waren, die zich nauwelijks op een geluidsdrager lieten vastleggen zonder hun zeggingskracht te verliezen. In één van zijn laatste interviews zei hij dat zijn werken eigenlijk niet door andere mensen kunnen worden uitgevoerd.

Ook had hij een duidelijke mening over zijn muziek binnen de kunst: "In de elektronische muziek is de mentaliteit waarmee je werkt belangrijker dan de instrumentbeheersing. Elektronische instrumenten kun je niet op een ambachtelijke wijze leren bespelen. Je bouwt een nieuw instrument om bepaalde klanken mee te produceren. Dan is dat wel degelijk kunst, omdat je het hele proces zelf ontwikkeld hebt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen