ENTERTAINMENT5 mei '15 14:21

Top Gear weer in opspraak

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (ANP) - Het programma Top Gear mag dan voorlopig van de buis zijn, toch is het opnieuw in opspraak.

EPA
EPA

De Britse mediawaakhond Ofcom onderzoekt of een uitzending van vorig jaar beledigend was. Presentator Jeremy Clarkson gebruikte daarin het woord 'pikey'. Dat is een denigrerende term voor mensen die een rondtrekkend bestaan leiden, zoals zigeuners.

The Traveller Movement, een organisatie die onder anderen zigeuners en Roma vertegenwoordigt, had eerder al geklaagd bij de BBC. Die legde de klacht in maart naast zich neer, waarna The Traveller Movement naar Ofcom stapte.

Clarkson gebruikte het woord 'pikey' om zijn collega-presentator Richard Hammond te bespotten. Die had voor een uitzending van het BBC-programma een auto gekozen, die volgens Clarkson voornamelijk gebruikt wordt door 'pikeys': een Vauxhall Nova, de vroegere versie van de Opel Corsa voor de Britse markt.

Het immens populaire autoprogramma is niet op tv, omdat Clarkson tijdens de opnames voor een nieuw seizoen een producer sloeg. De populaire, maar eveneens beruchte presentator zag om die reden zijn contract niet verlengd worden. Dat betekende dat het programma voorlopig op een laag pitje staat. Hammond en de derde presentator James May lieten weten niet zonder Clarkson te willen werken aan de show. Er gaan geruchten over een nieuw presentatietrio, maar de BBC heeft daarover nog geen uitsluitsel gegeven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen