KUNST-CULTUUR6 jan '16 13:08

Franse componist Pierre Boulez overleden

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - De Franse componist en dirigent Pierre Boulez is op negentigjarige leeftijd overleden.

EPA
EPA

Zijn familie heeft dit woensdag aan Franse media laten weten.

De in 1925 in Montbrison geboren Boulez geldt als een pionier van de moderne muziek uit de twintigste eeuw. Hij begon wiskunde te studeren maar wisselde radicaal van studierichting door in 1942 naar het conservatorium in Parijs te gaan. Hij kreeg er les van onder anderen de componist Olivier Messiaen (1908-1992).

Boulez ontwikkelde zich door te experimenteren en door gebruik te maken van elektronische muziek tot een voorman van de avant-gardemuziek. Boulez beschouwde componeren als een vorm van esthetisch onderzoek, dat op logische en objectieve wijze moet worden uitgevoerd.

IRCAM

Vanaf de jaren zestig legde Boulez zich meer toe op dirigeren en minder op componeren. In de jaren zeventig was hij chefdirigent van zowel de BBC Symphony Orchestra als de New York Philharmonic. Hij verdiende zijn sporen vooral als uitvoerder van moderne muziek, onder meer van Luciano Berio, Edgar Varèse en Frank Zappa.

In 1974 nodigde de toenmalige Franse president Georges Pompidou hem uit om een onderzoeksinstituut voor akoestiek en muziek te beginnen in het Centre Pompidou in Parijs. Het zogeheten IRCAM, dat van 1977 tot 1991 onder leiding stond van Boulez, is een van de belangrijkste instituten voor moderne muziek.

Boulez kreeg voor zijn werk talrijke onderscheidingen. Hij overleed dinsdag in zijn woonplaats Baden-Baden in het zuidwesten van Duitsland.

Gerelateerde artikelen