KUNST-CULTUUR19 feb '16 17:27

Schrijfster Harper Lee (89) overleden

Auteur: ANP Nieuws

MONROEVILLE (ANP) - De Amerikaanse schrijfster Harper Lee is op 89-jarige leeftijd in haar woonplaats Monroeville overleden.

EPA
EPA

Dat heeft haar uitgever vrijdag bevestigd.

Lee werd in één klap wereldberoemd door haar boek To Kill a Mockingbird, dat in 1960 werd gepubliceerd. Een jaar later won ze met het werk de Pulitzerprijs. In 1962 werd het succesvol verfilmd, met onder anderen Gregory Peck.

Tot op de dag van vandaag wordt het boek bijzonder goed verkocht. In de Nederlandse boekhandels ligt het als Spaar de spotvogels. Al in 1957 schreef ze Go Set a Watchman, dat door de uitgever werd geweigerd. Die wilde eerst een verhaal dat twintig jaar eerder speelde. Dat werd To Kill a Mockingbird. Watchman werd uiteindelijk pas in 2015 uitgegeven. Het was vorig jaar overal binnen de kortste keren uitverkocht.

Truman Capote

Lee studeerde rechten in Alabama en in het Engelse Oxford voor ze zich in New York vestigde en ging schrijven. Ze was in haar jeugd het buurmeisje van Truman Capote, die eveneens een wereldberoemd schrijver zou worden. In To Kill a Mockingbird is het personage Dill op hem gebaseerd.

Na het succes van de vroege jaren zestig trok Lee zich grotendeels uit het openbare leven terug. Ze accepteerde wel literaire prijzen, maar sprak nooit een dankwoord. Af en toe publiceerde ze nog wat, maar dat waren geen boeken. Het waren voornamelijk recensies en artikelen.

Gerelateerde artikelen