KUNST-CULTUUR4 sep '13 20:27

Warm bad jury op propvol Vrijthof Maastricht

Auteur: ANP Nieuws

MAASTRICHT (ANP) - Zo'n 3000 kunstenaars, amateurs, cultuurliefhebbers, schoolkinderen en toeschouwers verwelkomden woensdag op het Vrijthof in Maastricht de jury die vrijdag de culturele hoofdstad van Europa kiest.

Guido Wevers. ANP
Guido Wevers. ANP

Het door kroegen en kerken omzoomde zonovergoten plein was de culturele vrijplaats waar met muziek, voordrachten, beeldende kunst, mode, film en architectuur geprobeerd werd de jury te verleiden tot een keuze voor Maastricht en de Euregio Maas-Rijn.

Duits, Nederlands, Vlaams en Waals klonken naast en door elkaar, geen plekje op het plein was onbenut gelaten om de jury te overtuigen van het brede draagvlak voor een culturele hoofdstad. Op de ramen en tafeltjes van kroegen en winkels hingen affiches met de tekst 'Ja, ik wil'.

Maastricht wil vrijdag straatlengtes voor Eindhoven en Leeuwarden eindigen, de twee andere kandidaten. De duizenden op het Vrijthof straalden de hoop en overtuiging uit dat Maastricht de titel verdient, aldus de organisatie.

Kandidaat

Boven het Vrijthof wapperden 60 vlaggen van deelnemende wijken uit steden en dorpen uit de drie landen. ,,Met zoveel steun verdienen we het om culturele hoofdstad te worden'', zei een woordvoerder van de organisatie na afloop van het jurybezoek.

Maastricht is samen met enkele steden en provincies in de Belgisch-Nederlands-Duitse Euregio kandidaat. Artistiek directeur Guido Wevers gaf woensdagavond na afloop van het programma dan ook een persconferentie in het Vlaamse stadje Genk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen