KUNST-CULTUUR1 okt '13 15:24

'Nederlandse film kan meer publiek trekken'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse filmsector laat kansen liggen.

Turks Fruit. ANP Kippa
Turks Fruit. ANP Kippa

Er zijn 1,5 miljoen mensen die nu nog niet betalen voor Nederlandse films, maar dat wel zouden willen. Dat blijkt uit een onderzoek naar het publiek van Nederlandse speelfilms dat is uitgevoerd in opdracht van drie organisaties in de filmbranche.

Producenten kunnen nieuw betalend publiek trekken door een breder aanbod van genres en type films, concludeert het rapport. Zo wordt er nog te weinig voorzien in komedies en actiefilms. Ook kunnen het bioscoopbezoek en de thuisconsumptie omhoog door meer speelfilms te maken, zeggen de onderzoekers.

Daarbij kan de spreiding beter. Nederlandse films verschijnen nu vooral in het voorjaar en het najaar in de bioscopen en de filmhuizen. De overige 6 maanden zijn er amper nieuwe releases. In die periode is de filmliefhebber aangewezen op Amerikaanse en andere buitenlandse films.

Waardering

De waardering voor Nederlandse films is de afgelopen 10 jaar toegenomen. Ongeveer 60 procent van de mensen vindt dat Nederlandse films beter zijn geworden. Als het publiek blindelings zou moeten kiezen, geeft 21 procent de voorkeur aan een Nederlandse film en 38 procent aan een Amerikaanse. 10 jaar geleden zou nog maar 15 procent kiezen voor een Nederlandse film. Vooral jongeren van 16 tot en met 23 jaar zijn meer te spreken over producties van eigen bodem.

Van de volwassenen in ons land kijkt 94 procent wel eens naar een Nederlandse film: thuis, in de bioscoop of in het filmtheater. Iets meer dan de helft geeft ook geld uit om Nederlandse films te zien. De taal is de belangrijkste factor waarom Nederlandse films aantrekkelijk worden gevonden. Voor hoogopgeleide arthousebezoekers gaat het vooral om de kwaliteit en originaliteit van de film.

De film Turks Fruit uit 1973 wordt nog altijd gezien als het icoon voor de Nederlandse filmproductie. Volwassenen noemen de Franse film Intouchables uit 2011 als een heel goede buitenlandse film waar Nederlandse filmproducenten een voorbeeld aan kunnen nemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen