KUNST-CULTUUR13 jun '13 11:53

Google: Iran voert phishing-aanvallen uit

Auteur: ANP Nieuws

MOUNTAIN VIEW - Iran voert in de aanloop naar de verkiezingen van vrijdag grootschalige phishing-aanvallen uit op Iraanse mailgebruikers.

ANP
ANP

Internetbedrijf Google beweert duizenden van dergelijke aanvallen te hebben onderschept. Volgens Google is er in de laatste drie weken sprake van een aanmerkelijke toename van phishing-activiteiten.

Phishing is een manier om privégegevens te achterhalen door internetgebruikers naar een website te lokken en ze te laten inloggen met een wachtwoord of creditcardnummer. De phishing-aanvallen op Iraanse burgers zouden 'politiek gemotiveerd' zijn, zo zou blijken uit de timing en de doelwitten van de aanvallen. Ze krijgen zogenaamd een e-mail van Gmail met een link naar een site die ze zou helpen hun account te organiseren. Op die site staat het Google-logo en kunnen ze met hun Gmail-gegevens inloggen.

"De accounts van onze gebruikers beschermen is een van onze belangrijkste prioriteiten, dus we stellen mensen op de hoogte van door de staat gesponsorde aanvallen en andere verdachte activiteiten", schrijft topman Eric Grosse van Google in een blogpost. "En we ondernemen actie om de gevolgen voor onze gebruikers te beperken."

Browser

De Iraanse internetters krijgen het advies om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Ze moeten bijvoorbeeld extra scherp zijn op phishing, ze kunnen het beste een moderne browser als Chrome gebruiken en daarnaast is het verstandig om 2-stapsverificatie in te schakelen. Ook moet goed worden gelet op de URL's van internetpagina's.

Amnesty International meldde woensdag al dat de Iraanse autoriteiten de onderdrukking van de oppositie flink heeft opgevoerd in de aanloop naar de verkiezingen. De mensenrechtenorganisatie sprak van een 'escalatie van repressie' waarmee de regering 'op een schandalige manier' probeert critici tot zwijgen te brengen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen