KUNST-CULTUUR1 okt '13 20:46

Simon van der Geest wint de Gouden Griffel

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Simon van der Geest is dit jaar de winnaar van de Gouden Griffel, de prijs voor het mooiste Nederlandstalige kinderboek.

ANP
ANP

Hij krijgt de prijs voor zijn boek Spinder, over twee broers die heibel hebben over een geheime kelder die ze voor hun hobby willen gebruiken.

De jury maakte de winnaar dinsdagavond bekend op het Kinderboekenbal in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Het bal vormt het begin van de jaarlijkse Kinderboekenweek, die duurt van woensdag tot en met zondag 13 oktober.

Voor de 35-jarige Van der Geest is het al de tweede keer dat hij de Gouden Griffel op zijn naam mag schrijven. In 2011 kreeg hij de onderscheiding voor zijn boek Dissus. Het is voor het eerst dat een auteur zo kort op elkaar twee Gouden Griffels wint.

Meesterlijk boek

De schrijver heeft ,,opnieuw een meesterlijk boek geschreven'', oordeelde de jury. ,,Virtuoos geschreven, spannend, beklemmend, psychologisch overtuigend - dit meesterwerk is het allemaal.'' De illustraties in het boek zijn van Karst-Janneke Rogaar.

Spinder is het derde boek van Van der Geest, die in 2009 debuteerde als kinderboekenschrijver met Geel gras. Naast kinderboeken schrijft hij ook gedichten en toneelstukken en geeft hij theater- en toneelschrijfles aan kinderen en jongeren.

Voor de 59e editie van de Kinderboekenweek hebben boekwinkels, bibliotheken, uitgeverijen en basisscholen talloze activiteiten voor jeugdige boekenliefhebbers georganiseerd. Het motto dit jaar is 'Klaar voor de start!'. Harmen van Straaten schreef deze keer het Kinderboekenweekgeschenk, getiteld Je bent super... Jan! Mensen krijgen het cadeau bij de aanschaf van minstens 10 euro aan kinderboeken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen