KUNST-CULTUUR21 nov '13 12:47

Jongeren vinden lezen wél leuk

Auteur: ANP Nieuws

AMSTELVEEN (ANP) - De veel gebezigde opmerking dat jongeren weinig zin in lezen hebben, lijkt gelogenstraft door een onderzoek van Intomart GfK.

ANP
ANP

Dat wijst uit dat 62 procent van de jongeren het lezen van boeken een leuke vrijetijdsbesteding vindt. Het onderzoek onder bijna 1000 jongeren tussen 14 en 25 jaar werd uitgevoerd in opdracht van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) en de Stichting Marktonderzoek Boekenvak (SMB).

Vooral in de categorie tussen 21 tot 25 jaar houden jongeren in toenemende mate van lezen. Bijna de helft leest wekelijks een boek in zijn vrije tijd. Ruim driekwart van álle jongeren leest elke maand minstens één boek. Van alle jongeren leest circa 17 procent bijna dagelijks in een boek. Daarmee staat lezen volgens Intomart GfK op de negende plek van dagelijkse bezigheden van jongeren. Computeren, tv kijken, gamen en sporten gaan onder meer aan lezen vooraf.

Twee op de drie jongeren leest alleen papieren boeken. Zowat 20 procent leest zowel papier als digitaal en 15 procent leest vooral e-boeken, zo blijkt uit het onderzoek dat in november werd gehouden. Een derde van de ondervraagde jongeren blijkt minstens een keer per maand bij een boekhandel binnen te wandelen. Een boek kopen doet dan 75 procent. Hoe ouder men wordt, des te vaker de jongere een boek aanschaft. Het bibliotheekbezoek geeft een omgedraaid beeld te zien. De 14- en 15-jarigen komen daar vaker: ruim de helft loopt minstens een keer per maand binnen. Bij de 21- tot 25-jarigen is dat nog maar 17 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen